Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Masaryk bude uveden v prestižní sekci na Berlinale

Nový snímek režiséra Julia Ševčíka MASARYK, věnovaný jednomu životnímu období  diplomata a politika Jana Masaryka bude uveden v hlavním programu letošního Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně.

Masaryk (foto: Bioscop)

Masaryk bude mít svou premiéru v hlavním programu pod hlavičkou Berlinale Special. V rámci této sekce uvádí berlínský festival mimořádné kinematografické počiny nebo pocty světovým filmařským osobnostem. V loňském roce byly v  rámci sekce Berlinale Special uvedeny například Pocta Alanu Rickmanovi – film Rozum a cit a Pocta Davidu Bowiemu  – film Muž, který spadl na zemi nebo snímek kontroverzního dokumentaristy Michaela Moorea Where to Invade Next. V roce 2015 byl do Berlinale Special vybrán třeba film Antona Corbijna Life s Robertem Pattisonem v hlavní roli.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]čtěte také: První dojmy | Masaryk je světový film[/pullquote]

„Velmi si vážíme toho, že film Masaryk byl vybrán do hlavního programu letošního Berlinale z několika tisíc titulů,“ říká producent filmu Rudolf Biermann a věří, že příběh této vzrušující osobnosti může být srozumitelný mezinárodnímu publiku. „Film vypráví v dobovém kontextu o událostech, které výrazně ovlivnily vznik moderní Evropy. Zároveň však nabízí nadčasovou úvahu o odpovědnosti jedince a jeho konání ve prospěch státu a národa, často na úkor sebe sama. Masaryk byl člověk velkého vnitřního sváru mezi citlivou uměleckou duší a smyslem pro  zodpovědnost a sebeobětování ve prospěch společenských cílů. A v tomto smyslu mu může dobře porozumět i mezinárodní divák,“ dodává Rudolf Biermann.

„Příběh lidí, kteří se snaží, byť nedokonale postavit diktatuře, je vždy nadčasový a romantický, stejně tak jako je často krutý a předem odsouzený k nezdaru. Ať už jde o Jana Masaryka, který se snaží přesvědčit velmoci, aby zarazily nacistickou agresi, či v jiném životním období agresi Ruskou, nebo studenta stojícího si za svou pravdou oproti přesile, či o běžného člověka, který chce žít svobodně navzdory silám, které ho chtějí zmanipulovat či zajmout – vždy jde nakonec o boj dobra proti zlu, a v něm zlo často vítězí,“ říká spoluscenárista a režisér filmu Masaryk Julius Ševčík.  Titulní úlohu vytvořil Karel Roden.

Pro producentskou společnost IN FILM jde o návrat do hlavního programu Berlinale po 10 letech. Společnost byla výkonným producentem filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který na festivalu byl uveden v soutěži a získal v roce 2007 cenu FIPRESCI. Po deseti letech se tak vrátí na Berlinale i herec Oldřich Kaiser, který v obou filmech vytvořil jednu z hlavních úloh.

Do široké distribuce vstoupí do kin 9. března 2017, symbolicky, vzhledem k tomu, že dosud nevyjasněný pád z okna, který ukončil život Jana Masaryka, se odehrál v noci z 9. na 10. března 1948.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]K filmu chystáme webový speciál i playlist na YouTube[/pullquote]

-red-

zdroj: Uljana Donátová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast