První dojmy | Masaryk nemusí soutěžit s Hollywoodem – sám o sobě je to světový film

Příběh diplomata a syna prezidenta TGM Jana Masaryka bude mít distribuční premiéru až v březnu, ale ve vánočním týdnu ho v Praze vidělo několik set diváků, včetně nás.

Z prvních ukázek a teaseru Masaryka to vypadalo spíš na divokou jízdu plnou alkoholu, bujarých večírků a žen. I to Masaryk obsahuje. Ale primárně jde o výtečně napsaný film, který rozšiřuje obzory milovníků naší historie. Výborně vycizelované dialogy dávají tušit víc o tehdejší politické situaci. Vygradováno špičkovým herectvím Karla Rodena (Masaryk) a Oldřicha Kaisera (Edvard Beneš) se film zcela jistě zařadí k vrcholným filmovým zážitkům tohoto roku.

Naprosto světová je vizuální stránka filmu. Kamera Martina Štrby je jako vždy výtečná a tvůrci si s filmem evidentně velmi hráli i v postprodukci. Na výsledku je to hodně patrné a snímek snese co do technické kvality srovnání i s dražší hollywoodskou produkcí.

Zachování logiky i jazyka

Co musím ocenit především je zachování jazyka. Film není celý v češtině. Mezinárodní herci hovoří svým jazykem a zachovávají tak logiku celého dramatu. Absurdity známé z paskvilu Lída Baarová, kdy se Hitler v podání Pavla Kříže baví s Lídou Baarovou česky se tady naštěstí nedočkáme.

Scénář i režie je pevná v kramflecích, zvládá časové skoky a i divákovi neznalému historie nedělá v hlavě zbytečný guláš.

  • Masaryk - režie: Julius Ševčík - 90%
    90

Fenomén Karel Roden

Ještě pár slov ke Karlu Rodenovi. Je zbytečné do nekonečna opakovat, že se jedná o jednoho z nejlepších, možná nejlepšího českého herce své generace. Ale to, jakým způsobem dokázal pojmout roli Jana Masaryka je překvapující a fascinující. Primárně tu nehraje maska, ale právě Karel Roden. To, že dokáže zachytit drobné nuance notoricky známé postavy dokázal už ve snímku Fotograf (hrál Jana Saudka). Ale v Masarykovi jde ještě dál. Vytvořil z něj esenci toho, co je o synovi prvního našeho prezidenta notoricky známé. Byl to šarmantní a zábavný muž s množstvím vlastních démonů i křehkostí, které nijak nezakrýval. A přesně takový je i Jan Masaryk Karla Rodena.

Masaryk (foto: Bioscop)

celá recenze v březnu

Jakub Gutt, Totalfilm.cz
foto/video: Bioscop / Rudolf Biermann © 2016

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.