První dojmy | Svět pod hlavou vás vezme na drsný výlet do osmdesátek

Nový seriál Svět pod hlavou startuje dnes večer na prvním programu České televize. Vznikl v produkci společnosti Bionaut, která točila pro HBO úspěšný Mamon. Desetidílnou kriminálku říznutou sci-fi a mysteriózním thrillerem natočil Radim Špaček s Markem Najbrtem.

Svět pod hlavou (foto: Česká televize)

Václav Neužil hraje detektiva Filipa Marvana, který se ocitl v minulosti. Neznámo proč se ze současnosti dostal až do roku 1982, kdy se narodil. Stane se součástí okresního oddělení VB na severu Čech. Po zhlédnutí prvních třech dílů musíme ocenit především formu.
Každý díl nabízí samostatný příběh. Společně je všechny rámují flashbacky ze života hlavního hrdiny s melodramatickými prvky. Nadávkováno je to ale velmi umně. Velká péče byla věnována vizuálu i výrazné hudbě. Ta je poměrně důležitým prvkem.

Umístění příběhu na sever Čech, kde se socialistické kulisy markýrují samy dává smysl. Drtivá většina prostředí totiž zůstala v podstatě stejná. A působí velmi tísnivě bez ohledu na samotný děj.
Retro tu hraje hlavní roli a propad do totality nejhrubšího zrna může být pro dnešního pětatřicátníka velmi slušným šokem. To že se v seriálu soudruhuje je samozřejmě to nejmenší. U některých věcí zatrne, některé vykouzlí pobavený úsměv. Pro samotné pamětníky té doby může být výrazně trpký.
Ivan Trojan jako Filipův parťák si získá divákovy sympatie, přestože se primárně jedná spíš o negativní postavu. Trojanův nadporučík především skvěle hláškuje a staví protiváhu mysterióznímu feelingu celého seriálu.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 75%
    75
  • Kamera, vizuál - 80%
    80
  • Hudba - 70%
    70

Otázka pro Václava Neužila:
Děj se odehrává v roce 1982. Jak moc je kladen důraz na dobovost?
Je to autentické a pravdivé. Rozhodně to není selankovitá nostalgie. Samozřejmě, když tu točíme, tak si vybavím věci z dětství a ta nostalgie se projevuje. Vybavila si mi naše tehdejší kuchyně a obývák, ale v seriálu nechceme, aby jednotlivé rekvizity vyčnívaly. Jde to velmi intenzivní osobní příběh policisty, který prožije velmi zásadní životní zkušenost. Celé je to v hávu šedivých osmdesátek, kde je nuda a prázdnota. Všude je plno fízlů, okresních papalášů a dost nebezpečných lidí. Tomu je přizpůsobená celá výprava. Podle mě by to mělo být pravdivé.

Václav Neužil v seriálu Svět pod hlavou

Otázka pro Ivana Trojana:
Hrajete kriminalistu Martina Plachého. Jak jste se na roli připravoval?
Když jsem si přečetl scénář, tak jsem si vybavil své tělocvikáře. To byli většinou zvláštní lidi s drsným humorem, který byl místy až trošku trapný. Když si vzpomenu na svého tělocvikáře na gymplu, tak jsem si říkal, co je to za člověka, který tady křičí a je takový ostrý, a vzpomínka na něj končí ve čtvrťáku, kdy se objímáme a máme se hrozně rádi. Pod tou jadrností a tvrdou krustou je citlivost a smysl pro humor.

Ivan Trojan v seriálu Svět pod hlavou

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2016
Hodnoceno na základě zhlédnutí dílů 1 – 3.

Online na stránkách ivysilani.cz zde

Svět pod hlavou (TV seriál)
Drama / Mysteriózní / Psychologický
Česko, 2017, 10×52 min
Premiéra: 2. ledna 2017 na ČT1 ve 20:00 a 20:35 na TV Joj (SK)

Režie: Radim Špaček, Marek Najbrt
Scénář: Ondřej Štindl, Robert Geisler, Benjamin Tuček
Kamera: Martin Štěpánek
Hudba: Hynek Schneider
Koprodukce: Bionaut, ČT, TV Joj
Hrají: Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Bárdos, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Kryštof Hádek, Michal Dalecký, Jan Cina, Marie Doležalová, Marek Daniel, David Máj, Marek Adamczyk, Igor Chmela, Alžbeta Stanková, Jiří Šimek, Marek Pospíchal, Richard Němec, Tomáš Bambušek, Jitka Schneiderová, Ljuba Krbová, Jan Španbauer, Roman Zach, Roman Mrázik, Jana Plodková, Ladislav Hampl, Jiří Černý, Ondřej Malý, Jan Plouhar, Aneta Krejčíková, Robert Mikluš, Daniel Tůma, Pavel Gajdoš

Svět pod hlavou (foto: Česká televize)

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.