Recenze | La La Land nabízí všechny esence “skutečného života”

Ze začátku to vypadá jako barvotisková romance. Podpořeno úvodním, výtečným a rozjuchaným tanečním číslem na dálničním mostě. Typický hollywoodský muzikál inspirovaný zlatými časy Hollywoodu se dnes už nenosí. Divákům i studiím klasické muzikály nevoní. A nebo voní? Kdo to vlastně zjišťoval? Možná až teď Damien Chazelle, mladý režisér, který si hollywoodské ostruhy vydobyl loni úspěchem Whiplashe na Oscarech.

La La Land (foto: Freeman Entert.)

Příběh dvou neúspěšných snaživců a snílků, kteří na sebe nepochopitelně naráží ve Městě andělů nabízí mnoho vrstev. Emma Stone jako ambiciózní herečka Mia chodí od konkurzu ke konkurzu. Bez úspěchu. Ryan Gosling jako klavírista Sebastian miluje klasický jazz. Bohužel je nucen hrát v baru „Jingle Bells“. To ho samozřejmě moc nenaplňuje.
Ale jak známo láska hory přenáší. A dokud je naplněná, dá se zvládat vše. Když to začne skřípat, všechno se zdá zase horší.

Film mladého experimentátora stále obsahuje rozjuchanou a stepující mládež včetně ústředního páru. Ale nabízí i notnou dávku reality a pesimismu. Když se pak jednomu z mileneckého páru začne dařit, druhý to nese těžce, podpořen nenaplněností vlastního snu.

La La Land v sobě nese skutečnost

La La Land tedy není oslavou Hollywoodu, jak se původně psalo. Ani redefinicí muzikálu jako takového. Je pravdivým odrazem zmaru, který hollywoodské pozlátko nabízí těm méně úspěšným.
Všechny nepříjemné situace i depresivní momenty Chazelle umně přetavil do převážně pozitivní hudební a taneční rehabilitace zmíněných hrdinů.
Není to muzikál obalený jakýmsi příběhem. Je to dobře napsané a gradující drama, obalené muzikálem. Vlastně to spíš vypadá, že se Chazelle onomu pozlátku tak trochu vysmívá. Ale ne na úkor diváka. Tomu stále poskytuje výtečný a zábavný zážitek.

A zábava mixovaná skutečným dramatem je tu vážně velká. Režisér velmi obratně a originálně inscenuje skvělá taneční čísla. Dokonalý vizuál, jednozáběry, kde tančí snad i samotná kamera. Tohle se dneska prostě už nevidí. Přelom vidím hlavně v tom, že je La La Land odvážný. Snad to ocení i akademie. Tklivé smyčce nebo válečné hrdinství tu bylo až nesnesitelně mnohokrát. Ale La La Land je prostě originál. A ten si zaslouží ocenit.

  • Režie - 90%
    90
  • Scénář - 80%
    80
  • Kamera - 90%
    90
  • Choreografie - 95%
    95
  • Hudba - 90%
    90
  • Herci - 90%
    90

La La Land (USA, 2016)

La La Land nabízí život. Lásku, smutek, vystřízlivění i naději. A to je velmi zdařilá esence života. A potvrzení velkého talentu Damiena Chazella.

90 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Freeman Entertainment

La La Land
Komedie / Drama / Muzikál / Romantický
USA, 2016, 127 min
Premiéra: 5. ledna 2016 Freeman Entertainment

Režie: Damien Chazelle
Scénář: Damien Chazelle
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: Justin Hurwitz
Hrají: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, Finn Wittrock, John Legend, Rosemarie DeWitt, Jason Fuchs, Sonoja Mizuno, Jessica Rothe, Candice Coke, Hemky Madera, Ana Flavia Gavlak, Callie Hernandez

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.