Recenze | Proč právě on? – první bláznivá komedie roku je skvělá

První z letošních bláznivých komedií se hodně povedla. A zásluhu na tom má jednak režisér a autor scénáře John Hamburg, který má na kontě filmy jako Fotr je lotr, včetně jeho pokračování a James Franco v roli Leirda. A nejen on. Celé obsazení je skvělé.

Proč právě on (foto: CinemArt)

Zápletka v podstatě kopíruje totéž, co známe z filmů s Robertem De Nirem a Benem Stillerem (mimochodem, ten film produkoval). O co jde: Bryan Cranston hraje otce dvaadvacetileté dcery Stephanie (Zoey Dutch), která svou rodinku pozve na první setkání se svým přítelem a partnerem. Vyklube se z něj bláznivý miliardář, který pro sprostá slůvka sice nechodí daleko, ale je taky velmi upřímný a dá se říct, že přítulný. Ano, přítulný a to skoro vždy a ke všem.

Vtipné na tom je, že Franco sice hraje naprostého asociála, ale všechny svoje šílené, vtipné i zrůdné kroky dělá v nejlepší víře v dobro a upřímnost. Taťka se pochopitelně nemůže vyrovnat s vědomím, že by někoho takového získal do rodiny a když mu Laird oznámí, že si Steph chce vzít, zhroutí se mu svět a představy o budoucnosti své dcery. Nakonec se s Lairdem domluví, že když ho do Božího hodu přesvědčí, že je vhodným ženichem pro jeho dceru, dá milencům požehnání. Nebude to ale vůbec jednoduchá cesta…

Proč právě on (foto: CinemArt)

Skvělý scénář bez trapnosti

Scénář je opravdu vycizelovaný, až se nechce věřit tomu, jak moc. Tentokrát jsem se na projekci smál nahlas a nikoliv běžným, distingovaným smíchem. Některé nápady jsou skutečně skvělé. Namátkou třeba japonský záchod, los jako umělecké dílo, naložený ve vlastní moči nebo slovní ekvilibristika s výrazem bukkake, který si Stephaniiny rodiče vezmou za svůj, aniž by věděli co přesně znamená.

Proč právě on (foto: CinemArt)

James Franco je kapitola sama pro sebe. Je jako vždy naprosto odzbrojující, chlapecky sladký a to i ve chvílích, kdy z jeho úst plyne velmi vulgární výrazivo. Skvělý je samozřejmě Bryan Cranston, který se může postavit po bok Roberta De Nira a v lecčems ho i převyšuje. Skutečně hraje a nevystačí si po celou dobu jen s jednou polohou, naštvaného taťky.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 75%
    75
  • Herci - 80%
    80
  • Hudba - 70%
    70

Proč právě on? (2016)

Proč právě on není prostoduchá komedie. Je jen jednoduchá, přímočará, ale překvapivě hodně funkční. Neurazí přes množství sporného humoru a snad i nadchne.

80 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, Totalfilm.cz

Proč právě on?
Why Him?
Komedie
USA, 2016, 110 min
Premiéra: 12. ledna 2017 CinemArt

Režie: John Hamburg
Scénář: John Hamburg, Ian Helfer
Kamera: Kris Kachikis
Hudba: Theodore Shapiro
Hrají: James Franco, Bryan Cranston, Zoey Deutch, Megan Mullally, Andrew Rannells, Keegan-Michael Key, Griffin Gluck, Casey Wilson, Zack Pearlman, Steve Aoki, Jee Young Han, Cedric the Entertainer, Kaley Cuoco, Adam DeVine, Elon Musk, Gene Simmons, Mary Pat Gleason

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.