Recenze | Resident Evil: Poslední kapitola funguje skvěle i samostatně 

Tak tohle se podaří málokdy. Aby pokračování fungovalo takhle skvěle a ještě obstálo jako naprosto samostatný film. Právě tohle všechno zvládl Paul W. S. Anderson s Millou Jovovich, která tímto filmem stojí definitivně na mém osobním piedestalu akčních hrdinek současnosti. Píše se poslední kapitola Resident Evil.

Resident Evil: Poslední kapitola (foto: Falcon)

Nový Resident Evil je (jak jinak) nepokrytý akční výplach. Alice míří do úlu v Racoon City, aby jednou provždy zastavila apokalypsu, ktetou rozpoutala Umbrella Corporation. Film přímo navazuje na poslední film s podtitulem Odveta. Ale i divák, který třeba předchozí díly vůbec neviděl, bude po pěti minutách přehledného úvodního intra plně v obraze. Takhle skvěle na začátku shrnout to podstatné, to jsem snad ještě neviděl. Bravo.

Tempo a akce

Milla Jovovich je v dokonalé formě. Spolu s Iainem Glenem (Dr. Isaacs) je středobodem celého filmu. Scénář oba staví do popředí především maximálním akčním využitím obou herců. Dialogy jsou věcné a nerušící. Je to skvělé napsané, s akcentem na akci od začátku do konce.
Fascinující je především opravdu to tempo, které Anderson divákovi předkládá. Dokonce jsem měl pocit, že film měl 80 a ne skutečných 107 minut. To se mi při sledování podobné žánrovky už dlouho nestalo. Tvůrci jsou v jiných projektech totiž poslední dobou většinou “ukecaní” a akce není to stěžejní, co pak divákovi ve výsledku nabízejí. A to je samozřejmě špatně.

Áčkové béčko

Pokládám si otázku, jestli je tohle vůbec ještě béčko? A pokud ano, je to rozhodně áčkové béčko. Výprava je téměř dokonalá, pokud se někde muselo šetřit, není to vidět, ostatně většina snímku se odehrává ve tmě či apokalyptickém šeru. Pohyby zmutovaných zombíků jsou mírně trhané, ale přeci jen je to adaptace počítačové hry, navíc mám pocit, že v tomto případě je to jednoznačný záměr.
  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 70%
    70
  • Kamera - 75%
    75
  • Herci - 85%
    85
  • CGI, vizuál - 80%
    80

Resident Evil: Poslední kapitola (2016)

Z kina jsem odcházel naprosto spokojen a přemýšlel o tom, že i v Hollywoodu občas dokáží příjemně překvapit. A to tam, kde bych to už rozhodně nečekal. Millu v Poslední kapitole rozhodně nemůžete minout!

80 %

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2017

Resident Evil: Poslední kapitola
Resident Evil: The Final Chapter
Akční / Horor / Sci-Fi / Thriller
Německo / Austrálie / Kanada / Francie, 2016, 107 min
Premiéra: 26. 1. 2017 Falcon

Režie: Paul W.S. Anderson
Scénář: Paul W.S. Anderson
Kamera: Glen MacPherson
Hudba: Paul Haslinger
Hrají: Milla Jovovich, Iain Glen, Ali Larter, Shawn Roberts, Sienna Guillory, Urb Johann, Bingbing Li, Spencer Locke, Joon-ki Lee, William Levy, Lee Raviv, Fraser James, Ruby Rose, Eoin Macken

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.