Recenze | Zakladatel vypráví bez obalu fascinující příběh McDonald´s

Životopisný příběh vysněného úspěchu jednotlivce, který svou vytrvalostí a odhodláním promění představu ve skutečnost, jsme už v americké kinematografii viděli nesčetněkrát. Tentokrát je o tom, jak se z malé hamburgerové restaurace stalo globální fast foodové impérium McDonald´s. Styl vyprávění, které režisér John Lee Hancock zvolil v případě svého filmu Zakladatel (The Founder), není po formální stránce žádnou revolucí, ale svůj účel u diváka nepochybně splní.

Zakladatel (foto: Forum Film)

První část je svižná. Hned na samém začátku se divák stává plnohodnotnou součástí filmu díky způsobu, který režisér k představení Raye Kroca (Michael Keaton), zvolí. Pak už začíná být jasné, že sledujete příběh muže, který dokázal projevit silného podnikatelského ducha a ve správnou dobu těžit z pasivity a nedostatku odvahy jiných. V roce 1954 se pak Ray Kroc, nepříliš úspěšný prodavač mixérů, potkává s bratry Dickem (Nick Offerman) a Macem (John Carroll Lynch) McDonaldovými a je fascinován jejich myšlenkou.

Zakladatel (foto: Forum Film)

Pak přichází doba, kdy Kroc s už vlastní vizí po boku bratrů McDonaldových vstupuje do hry a získavá lidi pro začínající franšízu. To má divák z Kroca stále ještě vesměs pozitivní dojem a dokáže s ním i sdílet potěšení z dobře se rozvíjejícího byznysu. Marketingové strategie, efektivita práce – vyprávění přináší poučné informace a hraničí až s dokumentárním filmem.

Byznys a morálka

V závěru filmu máte ale z hlavního hrdiny spíš smíšené pocity. Jeho sebedůvěra roste a stává se z něj “hajzlík”, který se nad ničím ze svých kroků nepozastaví. Vás ale i tak fascinuje jeho schopnost kalkulovat, která se asi nutně s byznysem a touhou převálcovat konkurenci slučuje. McDonald se tak postupně stává symbolem Ameriky a je nutno říct, že film to vyjadřuje jasně a s akcentem na národní hrdost.
Obsazení filmu je skvělé. Michaelu Keatonovi role perfektně sedne. Dokáže na plátně diváka přesvědčit o své dravosti, sebevědomí a cílevědomosti a neustálé angažovanosti. Škoda jen, že Krocova manželka (Laura Dern), nedostala více prostoru. Americká rozjuchanost některých záběrů a pozitivní ladění filmu je nutné brát jako nezbytnou součást, i když někdy i přes své věrné zobrazení působí na Evropana trochu afektovaně.

Zakladatel (foto: Forum Film)

Výprava filmu oku lahodí. Režisér vám naservíruje věrně zobrazená 60. léta minulého století ve všech možných odstínech. V závěrečných titulcích dostanete ještě porci faktů, která vás pravděpodobně ohromí, a tím je myslím účinek příběhu splněn.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 75%
    75
  • Kamera - 70%
    70
  • Výprava - 80%
    80
  • Herci - 80%
    80

Zakladatel (2016)

Mantrou příběhu je toto: když něco chceš a dřeš na tom, tak to dokážeš! - Otázkou ale zůstává korektnost chování. Znepokojujícím poselstvím příběhu pro nás může být, že síla úspěchu pak všechny většinou všechny úvahy tohoto typu nakonec zašlape do země.

70 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Forum Film © 2016

Zakladatel
The Founder
Životopisný / Drama
USA, 2016, 115 min
Premiéra: 26. 1. 2017 Forum Film CZ

Režie: John Lee Hancock
Scénář: Robert D. Siegel
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Carter Burwell
Hrají: Michael Keaton, Laura Dern, Linda Cardellini, Nick Offerman, Patrick Wilson, B. J. Novak, John Carroll Lynch, Griff Furst, Steve Coulter, Cara Mantella, Lauren Lee Denham, Catherine Dyer, Ric Reitz, Victor McCay, Wilbur Fitzgerald, David Silverman

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.