Začal Festival íránských filmů – potrvá do neděle

Šestý ročník Festivalu íránských filmů zahájil v úterý večer snímek perského režiséra Asghara Farhadího Klient, jenž byl nominován na Zlatý Glóbus. Festival potrvá do 15. ledna v pražských kinech Světozor, Lucerna, Bio Oko, Royal a v Kině Pilotů. Od 17. do 18. ledna se festival přesune do brněnského Kina Scala a od 19. do 21. ledna do bratislavského Kina Lumiére. Festival uvede 25 snímků v pěti programových sekcích: Celovečerní filmy v soutěži, Dokumentární filmy, Krátké filmy, Zvláštní uvedení a Večer afghánských filmů.

„Všechny filmy nového ročníku tohoto festivalu se v souladu s posledními trendy íránské kinematografie, patrnými zejména u íránských filmařů mladší generace, nacházejí na tenké hranici mezi íránským naturalistickým realismem a osobitou, rafinovanou imaginací – ve světě, který lze nejlépe vyjádřit slovním spojením Jiná realita a ve stejném duchu se nese i nový vizuál festivalu a inovované webové stránky,“ říká programový ředitel Festivalu íránských filmů Kaveh Daneshmand.

Zahajovací film Klient režiséra Asghara Farhadího získal na letošním festivalu Cannes 2016 cenu za nejlepší scénář a za nejlepší mužský herecký výkon. „Nejnovější film nejvýznamnějšího íránského režiséra současnosti sklízí chválu na prestižních festivalech po celém světě. Na začátku roku bude uveden v české a slovenské premiéře ve všech festivalových městech – Praze, Brně a Bratislavě. Je nám ctí, že můžeme našim divákům představit velkolepý snímek, který byl nominován na Zlatý Glóbus,“ říká Kaveh Daneshmand.

Asghar Farhadi

Festival íránských filmů přivítá na začátku roku 2017 řadu osobností íránské kinematografie. Předsedkyní poroty bude nejvýznamnější íránská režisérka Rakhshan Bani Etemad. Již podruhé se festivalu zúčastní také íránský režisér Mani Haghighi s nejnovějším snímkem A Dragon Arrives! (Příchod draka). Premiérově ho uvedl na Berlinale 2016 a na festivalu íránských filmů bude soutěžit v hlavní sekci Celovečerní filmy. Příchod draka je pozoruhodnou snůškou filmu noir, fiktivního dokumentu a naprostého výmyslu. Odehrává se v bizarně vyhlížející poušti, kde mladý detektiv se svým osobitým týmem v rámci vyšetřování zdánlivé sebevraždy politického vězně pátrá po neuvěřitelné pravdě, která se skrývá na nedalekém strašidelném hřbitově.
Dalším významným hostem festivalu íránských filmů bude jeden z nejuznávanějších íránských filmařů současnosti Mohsen Amiryourseffi, který přiveze svůj starší snímek Bitter Dream (Sen s příchutí pelyňku) a představí jej v sekci Zvláštní uvedení. Jedinečný, strašidelný a neobyčejně výtvarně působivý film z dílny íránské nezávislé kinematografie je směsicí cinéma vérité a absurdní černé komedie. Vypráví o přízračném životě hrobníka, jehož úkolem je připravovat zesnulé k jejich poslední cestě.

Oficiální stránky festivalu: www.iranianfilmfestival.cz
Facebook: https://www.facebook.com/IranianFilmFestival
Instagram: iranianfilmfestivalcz
Twitter: https://twitter.com/IranianFF

-red-
zdroj: M. Rozšafná / 2media