Berlinale s výraznou českou účastí – nejvíc pozornosti vzbudí Masaryk a Přes kosti mrtvých

Berlinale už je v plném běhu a více než kdy jindy do programu promlouvají české filmy. V hlavní soutěžní sekci bude uveden snímek polské režisérky Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých, v sekci Berlinale Special se v mezinárodní premiéře představí Masaryk režiséra Julia Ševčíka. Do sekce Generation Kplus byl vybrán druhý celovečerní film Ivety Grófové Pátá loď a v sekci Berlinale Retrospective bude promítnuta restaurovaná verze české sci-fi klasiky Ikarie XB 1 Jindřicha Poláka. Berlinale letos uvede 399 filmů a přiveze jako každoročně spoustu hvězdných hostů včetně Penélope Cruz, Sienny Miller, Catherine Denevue, Ethana Hawka nebo Kristin Scott Thomas.

První diváci se na Masaryka v Berlíně mohou podívat již dnes, tedy v sobotu odpoledne. Oficiální premiéra se pak bude konat v pátek 17. února. Premiérová projekce Přes kosti mrtvých se odehraje v neděli 12. února, ještě před ní uvidí snímek ráno novináři. Dvakrát se v programu objeví unikátní český archivní snímek Ikarie XB-1, který loni dostal restaurovanou podobu.
Distribuční premiéra filmu Masaryk se v Česku odehraje 9. března, Přes kosti mrtvých dorazí do kin v dubnu. Ještě předtím film ale budou moci vidět diváci Febiofestu.

Další snímky s českou koprodukční účastí budou součástí filmového trhu European Film Market 2017. O zájem zahraničních distributorů se tam budou ucházet filmy Miluji tě modře nebo Teorie tygra.

 -red-