Masaryk má za sebou vyprodanou premiéru na Berlinale (fotogalerie)

Včerejší večer byl pro koprodukční film Masaryk velmi důležitý. V rámci gala premiéry na Berlinale se snímek Julia Ševčíka představil světové veřejnosti. Tvůrci film představili na tiskové konferenci a producenti věří, že film prorazí i do zahraničí. Ostatně nebude to mít zřejmě tak složité, protože jde o mezinárodní koprodukci. Do Berlína dorazila bohatá delegace, včetně Karla Rodena, režiséra Ševčíka, scenáristy Kolečka, producenta Biermanna nebo herečky Arly Jover.

Delegace k filmu Masaryk (foto: Ali Ghandtschi)

Přijetí v Berlíně

Premiérová projekce byla zcela vyprodaná, diváci se také aktivně účastnili následné besedy s tvůrci. “Přijetí na Berlinale bylo skvělé a o to víc jsem zvědav na reakce domácího publika po březnové premiéře,” řekl producent filmu Rudolf Biermann. Na Karla Rodena čekaly před kinem desítky fanoušků, kterým ochotně rozdával autogramy.

Karel Roden se podepisuje fanouškům (foto: U. Donátová)

Masaryk sice na Berlinale nesoutěží, ale je uváděn v prestižní sekci Berlinale Special. V této sekci jsou uváděny mimořádné kinematografické počiny nebo pocty významným filmařům. V tomto smyslu se tedy jedná o mimořádný úspěch českého filmu.

Snímek je mimořádně úspěšný i na domácí scéně. Oficiální premiéru bude mít 9. března, ale týden byl před koncem roku uváděn v pražském kině Lucerna. Díky tomu se může zúčastnit letošních Českých lvů. Krok producenta byl evidentně velmi prozíravý, ČFTA filmu udělila 14 nominací.

čtěte také: První dojmy | Masaryk je sám o sobě světový film

This slideshow requires JavaScript.

„Velmi si vážíme toho, že film Masaryk byl vybrán do hlavního programu letošního Berlinale z několika tisíc titulů,“ říká producent filmu Rudolf Biermann a věří, že příběh této vzrušující osobnosti může být srozumitelný mezinárodnímu publiku. „Film vypráví v dobovém kontextu o událostech, které výrazně ovlivnily vznik moderní Evropy. Zároveň však nabízí nadčasovou úvahu o odpovědnosti jedince a jeho konání ve prospěch státu a národa, často na úkor sebe sama. Masaryk byl člověk velkého vnitřního sváru mezi citlivou uměleckou duší a smyslem pro  zodpovědnost a sebeobětování ve prospěch společenských cílů. A v tomto smyslu mu může dobře porozumět i mezinárodní divák,“ dodává Rudolf Biermann.

Datum české premiéry nebylo vybráno náhodou. V noci z 9. na 10. března 1948 se odehrál nevyjasněný pád z okna, který ukončil život Jana Masaryka.

Snímek vznikl v produkci společnosti IN Film a Rudolfa Biermanna. Koproducentem filmu  je Česká televize, dalšími koproducenty jsou  RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a ZDF / Arte. Vznik filmu podpořili také Státní fond kinematografie a slovenský Audiovizuálny fond. Film do kin posílá společnost Bioscop.

-red-
fotografie: Ali Ghandtschi
zdroj: U. Donátová