Masaryk před Berlinale uvolnil další ukázku (video)

Nový snímek režiséra Julia Ševčíka Masaryk, věnovaný jednomu životnímu období diplomata a politika Jana Masaryka bude 17.2. od 20 hodin uveden v hlavním programu letošního Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně v sekci Berlinale Special. Celkem bude film na Berlinale uveden na šesti projekcích.

Film Masaryk bude na mezinárodním trhu zastupovat renomovaná společnost Beta Cinema, která bude realizovat jeho prodej do zahraničních distribucí. Beta Cinema v nedávné minulosti velmi úspěšně zastupovala oscarový film Životy těch druhých nebo Sorrentinova Božského, nejnověji je kromě Masaryka v jejím portfoliu režijní debut známého herce Ruperta Everetta  The Happy Prince, nebo soutěžní titul letošního Berlinale Přes kosti mrtvých v režii Agnieszky Hollandové.

Snímek Masaryk mimo jiné zpracovává i příběh osudové lásky Jana a spisovatelky Marcie Davenportové. Ve filmu ji hraje americká herečka Arly Joverová: „Nezáleží na tom, zda jde o skutečnou nebo smyšlenou postavu. jde hlavně o tu samotnou postavu,“ odpovídá Arly Joverová na otázku, zda je snazší hrát fiktivní či skutečnou osobu a dodává „S rolí Marcie jsem měla štěstí. Podařilo se mi dostat k její nahrávce, na které představovala svou knihu. Takže jsem měla možnost jí naslouchat, když byla na jedné konferenci, slyšet její hlas. A taky napsala autobiografickou knihu, která je výborná. Díky tomu jsem se o její osobnosti hodně dozvěděla. Takže si myslím, že když jde o postavu fiktivní, máte svobodu si všechno vymyslet, využít svou představivost, což je parádní. Ale já jsem získala hodně informací přímo z jejích vlastních zdrojů, o tom kým byla….“

zdroj: U. Donátová
video: Infilm, Bioscop, Totalfilm © 2017