Masaryk představuje ukázku z blázince (video)

V předvečer slavnostní pražské premiéry filmu Masaryk přinášíme další exkluzivní ukázku z filmu. Film, který se poprvé mezinárodně představil na letošním Berlinale, bude mít slavnostní premiéru již tuto středu, 1. března v kinech Lucerna a Světozor. Do široké distribuce vstoupí 9. března 2017. Film se odehrává v několika časových i tematických rovinách. Masaryk se po Mnichovu uchyluje do ústraní psychiatrické léčebny v New Jersey, kde se snaží vyrovnat s politickým selháním. V ukázce jsou vidět i speciální povlaky na vany, které bránily pacientovi, aby se ublížil. Plachty na vany se musely nechávat speciálně ušít. 

Masarykovým terapeutem je dr. Stein. „V této době byl německý doktor politicky nevyzpytatelný,“ popisuje vztah Masaryka a lékaře herec Hanns Zischler. „Dr. Stein se nijak nesnaží být sdílný ohledně své osobní situace. A jeho plachost a  možná i ochrana sebe sama má za následek zajímavý vztah mezi nimi.

V průběhu filmu se  tento vztah proměňuje. „Myslím, že jeden ze zajímavých momentů ve scénáři je právě jejich osobní vztah, který se projeví ve správný čas, kdy už to není jen pacient a doktor. V některých ohledech se skutečně sblíží, i když bez toho, aby se stali přáteli. Mohou se ale jeden na druhého spolehnout.  Takže nastává takové tiché porozumění v životní situaci těchto pánů. A pokud dokážete porozumět někomu, kdo je v těžké politické a psychické situaci, dokážete porozumět takřka všemu. To se může hodit,“ říká herec Hanns Zischler, který byl za roli dr. Steina nominován na Českého lva. Německý herec a spisovatel, který má zkušenosti i z hollywoodskými produkcemi a točil například i se Stevenem Spielbergem, zná velmi dobře Prahu, kterou navštěvoval od 70. let a také českou historii, takže osobnosti masarykovského rodu mu byly velmi dobře známé.

-red-
zdroj: U. Donátová
foto/video: In Film, Bioscop © 2017