Od Argentiny po Valencii, od komedie po sci-fi, začíná LA PELÍCULA

Třetí únorový týden se tradičně stává časem konání festivalu španělských filmů La Película. Letos už to je 12. ročník a festival se těší velmi pěkné návštěvnosti. Od 14. do 24. února budou vybraná česká a moravská kina promítat nejen španělské filmy, ale i snímky různých španělsky mluvících zemí. Oblíbená filmová přehlídka nabídne bez mála dvě desítky snímků současné tamější kinematografie. Cílem La Película tak není snaha promítat jen na festivalech oceňované filmy, ale nabídnout divákům pestrost a to dokonce i v rámci španělských regionů, takže bude možné sledovat i snímky v různých španělských dialektech.

Ode dneška tj. 14. do 19. února se budou filmy promítat v pražském Světozoru, festival se dále podívá do brněnského kina Scala, ostravského Minikina a poslední destinací festivalu bude hradecké Bio Central.
Na úterním slavnostním zahájení se promítá snímek NOC, KDY MOJE MATKA ZABILA MÉHO OTCE, který divákům přinese pořádnou dávku typického španělského humoru. Zahajovací snímek je zároveň součástí programové sekce “Filmy z Valencie”.

Z pečlivě umíchaného koktejlu filmů zmiňme snímek ÚNOS (Secuestro) nebo film STO ROKŮ ODPUŠTĚNÍ (Cien años de perdón). Za pozornost stojí i nízkorozpočtový snímek ŽÍT A JINÉ PŘÍBĚHY (Vivir y otras ficciones), jehož Útředním tématem je otázka “normality” v současné společnosti. Zvláštní programová sekce je věnována snímků z autonomní oblasti Valencie. Kromě už zmiňovaného zahajovacího filmu mohou diváci zhlédnout také drama MATKA (La madre), které je jedním z výrazných úspěchů španělské kinematografie posledních let.

Matka

Film NOEMOVA ARCHA (El arca de Noé) je zajímavé experimentální sci-fi a nesmíme zapomenout ani na aktuální silně autentický snímek WILAYA, který nás zavede do utečeneckého tábora na Sahaře. Napětí a tajemno letos v programu zastupuje postapokalyptické sci-fi KONEC (Fin).

Z filmů zemí latinské Ameriky jmenujme irsko-kubánskou koprodukci VIVA, která mimo jiné reprezentovala Irsko v bojích o Oscara, nebo mistrně natočenou komedii KRÁL ČTVRTI ONCE (El rey del Once), ve které poznáme svět argentinských židů. Nakonec se zmiňme ještě o snímku CO NEJVĚTŠÍ VZDÁLENOST (La distancia más larga). Tento lyrický, něžný i drsný příběh o cestě za láskou, smrtí a porozuměním sbírá ocenění na filmových festivalech. (Cena za nejlepší režii v Montrealu a v Cleavelandu).

Kompletní program je k dispozici na www.lapelicula.cz a na facebookovém profilu https://www.facebook.com/LaPeliculaCZ. Festival pořádá Velvyslanectví Španělska v Praze společně s Institutem Cervantes a kinem Světozor.

Dagmar Šimková
zdroj: L. Čunderlíková