Oscarová noc v tuzemsku proběhne na ČT2

V noci z 26. února na 27. února ve 2.30 hodin uvede ČT2 přímý přenos předávání výročních cen americké filmové akademie. V pondělí ve 20.20 hod. pak ČT art nabídne záznam přenosu v takzvaném mezinárodním vydání.

Jimmy Kimmel (foto: Variety)

Cena americké Akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Slavnostní ceremoniál, který se každoročně koná v Dolby Theatre v Hollywoodu, bude poprvé uvádět moderátor, producent a komik Jimmy Kimmel. Z pražského studia diváky večerem provedou filmoví publicisté Tomáš Baldýnský, Saša Michailidis a František Fuka. „To, že Oscary komentujeme už potřinácté, neznamená, že by to pro nás letos byly menší nervy, menší napětí, a že to bude menší radost, když vyhraje nějaký z našich tajných favoritů. Ano, máme je. Ale navenek fandíme všem stejně,“ říká Tomáš Baldýnský.

reklama

Favoritem letošního 89. ročníku je filmový muzikál La La Land režiséra Damiena Chazella. Mezi dalšími nominovanými snímky jsou sci-fi Příchozí Denise Villeneuva, Moonlight Barryho Jenkinse, Fences, jehož režie se ujal Denzel Washington, nebo drama Místo u moře Kennetha Lonergana. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají mimo jiné Casey Affleck, Denzel Washington či Ryan Gosling v mužských kategoriích a Meryl Streep, Natalie Portman nebo Emma Stone mezi ženami.

V rámci slavnostního ceremoniálu živě zazní i pět nominovaných písní. Mezi interprety bude například Justin Timberlake s Can´t Stop the Feeling z filmu Trollové nebo po čtvrté nominovaný Sting s písní Empty Chair ze snímku Jim: The James Foley story. Ani v této kategorii nechybí nominace La La Landu, který je zastoupen hned dvěma písněmi – City of Stars a Audition (The Fools Who Dream).

zdroj: Česká televize
foto: Variety, Totalfilm
video: Totalfilm