Přichází skvěle obsazená novinka Martina Scorseseho Mlčení (soutěž)

Oscarový režisér Martin Scorsese přináší dlouho očekávaný film o víře a náboženství. Mlčení vypráví příběh dvou portugalských misionářů, kteří v 17. století podniknou nebezpečnou cestu do Japonska, aby našli svého učitele, otce Ferreiru a šířili křesťanství. Scénář k filmu napsal Scorsese společně s Jay Cocksem podle knihy japonského spisovatele Šúsaku Endó Mlčení (1966). Kniha zkoumá duchovní a náboženské otázky Božího mlčení tváří v tvář lidskému utrpení. Vyhrát tuto předlohu může 5 z vás. Do kin Mlčení vchází ve čtvtek 16. února.

Hlavních rolí se ujali Andrew Garfield (Amazing Spider-Man, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí) a Liam Neeson (96 hodin, Schindlerův seznam).

Zmíněná kniha, o kterou soutěžíme, udělala na Scorseseho velký dojem: „Hlavní téma Endovy knihy bylo v mém životě přítomné už od dětství. Byl jsem vychován v silně katolické rodině a náboženství bylo každodenní součástí mého života,“ říká Scorsese. „Kniha konfrontuje hluboké otázky o křesťanství, se kterými se ještě stále vyrovnávám. Víra, pochybnosti, slabost, lidskost… To jsou témata, která jsou v Endově knize v přímém spojení.“

Scorseseho obrovská úcta ke knize Mlčení se zvyšovala s každým dalším čtením. Na scénáři začal společně s Jay Cocksem pracovat již na sklonku osmdesátých let a filmovou adaptaci knihy měl v plánu jako svůj nejbližší projekt. Ale osud měl jiný scénář. „Stále jsem nebyl spokojen se scénářem, který jsme s Jayem napsali,“ říká Scorsese. Dalším problémem byl nedostatek finančních prostředků na realizaci takového filmu. A tak šel scénář stranou. V následujících letech však Scorsese strávil spoustu času úvahami nad tématem knihy a s Cocksem pokračovali na dalších verzích jejich scénáře. Trvalo to více než 15 let, než byla scenáristická dvojice se svou prací spokojena.


Další rozhovory s Liamem Neesonem a Adamem Driverem najdete zde

Natáčení filmu Mlčení začalo 31. ledna 2015 a skončilo 15. května 2015.  V Taipei (hlavní město Tchaj-wanu), ve filmovém studiu CMPC vedoucí výroby Ferretti vytvořil historickou část portugalské kolonie Macao a jezuitskou univerzitu. Exteriéry se natáčely v horských oblastech Jinguashi a Tsenguanliaw (obě leží asi hodinu cesty od Taipei).
Vybrané lokace však skýtaly mnoho nástrah. Husté bahno připomínající tekutý písek, skalní svahy s padajícím kamením, balvany, které ztěžovaly chůzi a přepravu filmařského vybavení. Stále se měnící počasí – nestálé povětrnostní podmínky, déšť, mlha, oslepující slunce – to vše se střídalo naprosto nepředvídatelně.
Scénář má jednotlivé scény velmi dlouhé. Natočení jedné scény zabralo i několik dní, ale ve filmu to musí působit, jako by se vše odehrálo v několika minutách. Souboj s přirozenými světelnými podmínkami stál hodně úsilí.

Soutěž o 5 knih Mlčení od Šúsaku Endó


Soutěž trvá od 14. února do 22. února 2017. Pokud chcete použít soutěžní email soutez@totalfilm.cz, nezapomeňte uvést do předmětu „Mlčení“. Formulář smí soutěžící odeslat pouze jednou. Pokud ho odešle víckrát, bude jeho IP adresa ze soutěže vyřazena.
Dodavatelem cen je distribuční společnost Bioscop a nakladatelství Vyšehrad.