Recenze | Jackie není o žádné pohádce v Bílém domě

Chystáte-li se do kina na film Jackie, který 2. února vstoupil do českých kin, buďte připraveni na hodinu a půl niterného a flashbackového vyprávění. Není to film pro diváka, který se těší na fakta a pikantérie ze života Kennedyových. Neuvidíte nákladnou svatbu, večírky ve velkém stylu ani okázalé dekorování Bílého domu. Budete sledovat smutek Jackie (Natalie Portman) ze ztráty manžela a zklamání z toho, že “pohádka” v Bílém domě je u konce a jeviště patří někomu jinému. Uvidíte nešťastnou, trochu ublíženou a rozčarovanou někdejší studentku historie a posléze novinářku, která umí i v takové situaci jakou bylo zavraždění JFK zatnout zuby a ukázat se americké veřejnosti jako hrdá a milující manželka. Ale taky jako zlomená matka dvou sirotků, kteří ztratili otce.

Jackie (foto: Aerofilms)

Jiný pohled z Chile

Režisér filmu Pablo Larraín je původem z Chile. To je určitě jeden z důvodů, proč se necítil nijak vázán natočením reprezentativního příběhu o zbožňované Jackie, tak jak by se to čekalo od Američana. Zvolil jiný pohled a krátký úsek jejího života. Na Jackie Kennedyovou pohlíží jako na ženu a matku, která v roli první dámy Spojených států zažívá šok ze smrti svého muže.
Larraín diváka pasuje do role svědka, který s ní sdílí nostalgii, žal, izolaci, ale taky její neskonalou houževnatost. Je na plátně vlastně pořád, jen střídá tři různá prostředí. Jackie při rozhovoru s novinářem, Jackie čerstvě osamělou vdovu a později i Jackie při rozhovorech s knězem.

Bratra JFK, Bobbyho, si zahrál Peter Sarsgaard. Tvoří “tlumítko” mezi Jackie a nastupujícím prezidentem Johnsonem (John Carroll Lynch) a přináší laskavou oporu. Jeho slova na adresu zesnulého bratra ale vystihují kus amerických dějin. Věty Johna Hurta v roli kněze, by se daly tesat do kamene. Jsou to pravdy starého, zkušeného a smířeného muže. Právě on dělá celý příběh snesitelnějším.

Jackie (foto: Aerofilms)

Jackie si byla vědoma, že po boku prezidenta je do jisté míry krkem, který hýbe jeho hlavou. Navenek uměla být uhlazenou ozdobou a kolem Jacka budovala auru všech amerických ctností. V tom samém duchu se pak rozhodla pro rozloučení. Touha po kontrole nad každým vyřčeným slovem byla ale až chorobná, i když asi zároveň nejmoudřejší ochranou toho, co mělo zůstat jen bytostně její.

Natočeno na 16 mm

Film má skvělý zvuk a pěknou kameru. Natočit to celé na 16 mm se ukázal jako dobrý nápad. Larraín si pohrál i s rekonstrukcí černobílých snímků Jackie, která prostřednictvím televizních kamer provází diváky Bílým domem. Autorkou hudby k filmu je ceněná britská zpěvačka a skladatelka Mica Levi a její soundtrack je zapamatovatelný. V tíživém duchu filmu totiž drásá duši spoustou nelibozvučnosti v čele s ústřední melodií. Tísnivého pocitu se tedy během filmu nemáte moc příležitostí zbavit. Radostný pocit vám přinese snad jenom dobrá výprava a kostýmy snímku.

Jackie (foto: Aerofilms)

Ve filmu najdete málo scén, které by vyprávěly o nějakém životním štěstí. Záběry zblízka na uhlazenou, ale ubrečenou Jackie, věčně zapálená cigareta a sklenička k tomu – nic z toho nesvědčí o duševní rovnováze ovdovělé první dámy. Naopak z toho jde zvláštní chlad. Ať už byla Jackie doopravdy jakákoliv, hrdost, s jakou se role první americké dámy v reálu zhostila, je nepopiratelná.

  • Režie - 50%
    50
  • Scénář - 50%
    50
  • Kamera - 80%
    80
  • Kostýmy - 80%
    80
  • Herci - 60%
    60
  • Hudba - 90%
    90

Jackie (2016)

Co Larraín nedokázal vzbudit, je soucit se samotnou Kennedyovou. Divák se při vší toleranci dostane ve filmu k okamžikům, kdy bude pochybovat o cílevědomosti režiséra a bude mu připadat, že Natalie Portman přehrává a chybí jí trochu víc uvolněnosti. Jestli to tak je nebo ne, ví jen ona a režisér. Každopádně film si vysloužil nominaci na Oscara v kategorii nejlepší herečka, hudba a kostýmy Uspěl i v rámci nominací na Zlaté glóby a BAFTA.

70 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms © 2016

Jackie
Životopisný / Drama
USA / Chile / Francie, 2016, 99 min
Premiéra: 2. února 2017 Aerofilms

Režie: Pablo Larraín
Scénář: Noah Oppenheim
Kamera: Stéphane Fontaine
Hudba: Mica Levi
Hrají: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt, Richard E. Grant, Caspar Phillipson, Beth Grant, John Carroll Lynch, Max Casella, Sara Verhagen, Helene Kuhn, Deborah Findlay, Corey Johnson, Ralph Brown, David Caves, Penny Downie, Georgie Glen, Julie Judd, Peter Hudson, Vivienne Vernes

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.