Recenze | Místo u moře má bezchybný scénář a geniální herce

Každý týden se v kinech objeví nové filmy, mnohé jsou zapomenutelné samy o sobě svou zbytečností, na některé chceme zapomenout a nedaří se to. Místo u moře ale patří úplně na opačnou stranu. Patří ke snímkům, které jsou mimořádné svým vyzněním, formou, režií i geniálními hereckými výkony.

Místo u moře (foto: Falcon)

Casey Affleck hraje mladého muže Leeho, který pracuje jako údržbář. Je zvláštně zádumčivý a evidentně je v něm nahromaděno spousta vzteku a skrytých běsů. Vlivem okolností je nucen postarat se o svého osiřelého dospívajícího synovce. V nové situaci a také díky vhodně střiženým flashbackům rozkrýváme Leeho minulost a nalézáme klíč k jeho mnohdy velmi nepochopitelnému chování.

Autorský film

Kenneth Lonergan si scénář napsal sám. Pevně držel v rukou velmi silnou látku a na výsledku je to hodně znát. Divákovi ale nedá nic zadarmo. Na některé věci prostě musíte přijít postupně a odměnou vám bude pochopení i porozumění hlavnímu hrdinovi. Stavba filmu může nesoustředěnému jedinci přijít složitá. Ale Místo u moře není filmem jen pro náročného diváka. Ze snímku sice čiší poměrně tísnivý chlad, ale zároveň i krystalická čistota a průhledná struktura, která působí velmi přirozeně.

Místo u moře (foto: Falcon)

Geniální herecké výkony

Přesto je film velmi dynamický, charaktery jsou skvěle prokreslené a jejich vývoj je velmi přirozený a pochopitelný. Opravdu obří práci udělali oba hlavní herci. Casey Affleck je herecky o míle dál než jeho slavnější bratr, to samozřejmě už dávno víme. Ale výkon, který předvádí zde, je opravdu jedinečný. Teenager Lucas Hedges patří v některých momentech k naprostým hereckým virtuozům filmu. Navíc jeho chemie s Affleckem funguje výborně. Suchý humor a mnoho sarkasmu je velmi uvěřitelnou komunikací mezi dospívajícím chlapcem a dospělým cynikem.
Výrazná Michelle Williams má na svůj projev hodně omezený prostor. Ale i na něm předvádí neskutečně úžasné a srdceryvné momenty.
Co na skvělém Lonerganově scénáři potěší především? Skrytý i přiznaný (ale přirozený) humor. Ten patří k životu, ať už ho máte zrovna bezproblémový nebo těžký. Místo u moře je cenné především skutečným otiskem života. Nic tu není napsané ani natočené na efekt. U takového typu filmu je to velmi důležité a málokdy se to podaří.

Místo u moře (foto: Falcon)

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 90%
    90
  • Herci - 100%
    100
  • Vizuál, kamera - 80%
    80

Místo u moře (2016)

Střídmý a ve své formě jedinečný snímek, který patří k vrcholům loňského filmového roku. Svých 6 nominací na Ceny Akademie si jednoznačně zaslouží.

90 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2016

Místo u moře
Manchester by the Sea
Drama
USA, 2016, 137 min
Premiéra: 2. února 2017 | Falcon

Režie: Kenneth Lonergan
Scénář: Kenneth Lonergan
Kamera: Jody Lee Lipes
Hudba: Lesley Barber
Hrají: Casey Affleck, Lucas Hedges, Kyle Chandler, Michelle Williams, Heather Burns, Tate Donovan, Josh Hamilton, Matthew Broderick, Gretchen Mol, Tom Kemp, Anna Baryshnikov, Jeffrey Corazzini, Kara Hayward, Erica McDermott, Susan Pourfar, Kenneth Lonergan

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.