Recenze | Norský dům – lehkost zpracování složitého tématu

Jestli vám jméno Jan Vardøen nic neříká, tak se ve středoevropském měřítku není zase až tak čemu divit. Tenhle Nor totiž filmy točí až posledních několik let. A jak sám říká, prostě ta potřeba jednou přišla, a tak s tím začal. Za tu dobu už stihnul natočit tři příběhy, a to ve vlastní produkci a s vlastním scénářem. Tím ale jeho aktvity na poli pracovním zdaleka nekončí! Věnuje se tolika různým záležitostem, že to vypadá, že jeho den musí mít alespoň 48 hodin. Ale vraťme se k jeho filmařině.

Norský dům

Co rok – to film a letos Vardøen pracuje na dalších dvou. Ti z vás, kteří loni dorazili na Severský filmový podzim do kina Lucerna, mohli vidět jeho v pořadí druhý film, který už získal několik ocenění (Podzim) a díky téhle zkušenosti jste se možná radovali ze zjištění, že na letošní Severské filmové zimě se bude promítat krom obou jeho předchozích snímků i jeho nejnovější, který se jmenuje Norský dům. Ten byl zatím minulý rok promítán pouze na Mezinárodním filmovém festivalu v San Diegu. Severský filmový klub mohl tedy představit snímek jako první v rámci evropské premiéry. Té se v pražském kině Lucerna ve čtvrtek 9.2. 2017 v rámci zahájení festivalu zúčastnil i samotný režisér a po filmu s diváky diskutoval.

Vardøenův film přináší velmi aktuální téma. Věnuje se totiž uprchlíkům v Norsku. Ale nemějte strach! Tentokrát vás nečeká žádný depresivní náhled na nezvládnutou krizi, nýbrž velmi chytře, mile a s nadhledem zpracované téma. Vardøen má totiž velký smysl pro humor a dokáže ho velmi dobře zakomponovat i do tak vážného tématu, aniž by se bál, že by to bylo i na jeho vlastní národ moc. Vede se mu totiž zůstat laskavým vypravěčem, který umí pracovat s pointou.

Norský dům

Do hlavní role perského uprchlíka Ramina obsadil režisér íránského herce a režiséra žijícího v Norsku, Shahruka Kavousiho. Ten má za sebou v reálném životě osobní zkušenost uprchlíka a ovládá kromě svého rodného jazyka i angličtinu a norštinu, takže se pro tuhle roli výborně hodil. Příběh filmového Ramina vypráví o jeho příjezdu do Norska, neboť se chce stát Norem. A tak se ve svém nadšení a vytrvalostí sobě vlastní stane obyvatelem Norského domu, kde krůček po krůčku a pod přísným norským dohledem podstupuje nejrůznější zkoušky. Ty ho nutí pochopit odlišnou kulturu a postupně ho “přenastavit” na norské zvyklosti.

Norský dům

Nadsázka, s jakou zde režisér umně pracuje, nenechá vaši bránici dlouho v klidu. Zejména když se perský uprchlík pokouší připravit si svačinu dle zásad severské kultury! Nepředstavujte si ale žádný urážlivý pohled na věc. Je to celé velice dobře pospojovaná směs až absurdních situací, které ale neztrácejí laskavost. Ramin dokonce v Domě potká i krajana Yemane. V závěrečných titulcích je pak film věnován právě skutečnému Yemane Teferi, který v jistém uprchlickém táboře prožil 24 let svého života než tam i zemřel. Stalo se tak v době, kdy Jan Vardøen natáčel tento film a v rámci oné zprávy se rozhodl jeho postavu do svého filmu přidat. V příběhu se pak kromě už zmíněných postav objeví i několik dalších výborných norských herců, kteří v roli hodnotitelů a průvodců s velmi seriózním přístupem seznamují Ramina a jemu podobné s kulturními odlišnostmi.
Režisér jako milovník norského kulturního dědictví použil pro hudební doprovod filmu krom jiného i známou melodii norského skladatele Edvarda Griega. Kamera vás v tomhle případě asi nepřekvapí, je prostě dobrá a přinese i porci nádherné norské přírody zejména na samém začátku filmu.

  • Režie - 95%
    95
  • Scénář - 90%
    90
  • Kamera - 80%
    80
  • Herci - 95%
    95
  • Hudba - 80%
    80

Norský dům (2016)

Jestli Ramin získá povolení k azylu nebo ne, neprozradím. Důležité je, že film je v dnešním někdy hodně nepřátelském světě nekonfliktní oddychovkou v nejlepším smyslu slova. Díky za něj a ještě za mnohem víc!

90 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Severský filmový klub, Totalfilm.cz © 2017

Norský dům
Det norske hus

Komedie
Norsko, 2017, 80 min
Režie: Jan Vardøen
Scénář: Jan Vardøen, Knut Nærum
Hrají: Shahruk Kavousi, Gard B. Eidsvold, Hege Schøyen, Helén Vikstvedt, Ali Djabbari, Egil Hegeberg, Sven Henriksen, Knut Nærum, Ingeborg Sundrehagen Raustøl