Recenze | Padesát odstínů temnoty – konečně sex a zábava!

Dámy, dočkaly jste se. Je tu opět Jamie s Dakotou a tentokrát to dopadlo nad (mé) očekávání. Velmi dobře. Ano, s čistým svědomím a beze studu uznávám, že jsem se celou dobu skvěle bavil. Což by mne skutečně u tohoto titulu před projekcí nenapadlo. Je pravda, že už trailery, změna režiséra a další zvěsti napovídaly, že to taková katastrofa jako jednička nebude. A skutečně není. Jak je to možné? A jak se mohla série, obecně nenáviděná všemi kritiky posunout od mých předloňských 40 procent až k 70? Rád vysvětlím. Padesát odstínů temnoty vstupuje do kin.

Padesát odstínů temnoty (foto: CinemArt)

Konečně to obsahuje, to, co čekáte

Tak předně: všichni víme, že jde o limonádu, která si na nic nehraje. V předloze E. L. Jamesové to navíc platí dvojnásob. Od očekávané jedničky fanoušci čekali sex, napětí a zábavu. Tehdy se nikdo nedočkal. Tentokrát dostanete tohle všechno a ještě něco navíc.

Anastasie (Dakota Johnson) se s Christianem (Jamie Dornan) potkávají hned na začátku. Po počátečním přesvědčování se nechá dívka zlákat na večeři a miliardář si ji během chvilky získá zpátky. Nic z toho, co si oba milenci domlouvali dřív už neplatí a Anastasia začíná být neskonale šťastná. Christian se mění a vše by bylo zalité sluncem. Pokud by se kolem šťastné dvojice nemotaly dvě ženy, které jim nepřejí nic dobrého…

Příběh tedy není nijak složitý ani sofistikovaný. Ale co je důležité? Především fakt, že si James Foley poradil s žánrem a natočil filmařsky standardní snímek, za který se nemusí stydět.

Smějete se tam, kde se smát máte

Padesát odstínů temnoty je tentokrát prošpikován umně natočenými erotickými scénami, při kterých se nezajíkáte smíchy, ale možná chytnete i slinu inspirace.
Smích se tentokrát přesunul na místa, která jsou ve scénáři pro tento účel napsána. Dvojka Padesáti odstínů má spoustu zábavných míst, včetně jedné pocty matce Dakoty Johnson. Pokud znáte legendární Podnikavou dívku, určitě ve filmu okopírovanou scénu rozklíčujete. Musím to ocenit jako hodně dobrý vtípek.

Obě postavy prošly faceliftem. Jak vizuálním (Dakota je štíhlejší a Jamie svalnatější), tak především charakterovým. Už nejsou oba tak nesnesitelní jako v prvním díle. Mnohdy se chovají opravdu přirozeně. Navíc i Dornanovi úsměv svědčí.
Mezihra, kterou dvojka Padesáti odstínů je, slibuje pořádný boj v posledním filmu. Předlohu jsem nečetl, takže netuším, zda do ní promluví obě negativní postavy, které jsme v tomto díle poznali. Nicméně už teď můžu říct, že James Foley svým zásahem tohle růžové dílko rehabilitoval. A nestydím se. Ano, opravdu se mi to líbilo.

Padesát odstínů temnoty (foto: CinemArt)

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera - 80%
    80
  • Hudba - 70%
    70

Padesát odstínů temnoty (2017)

Ano, přemýšlel jsem nad tím, jestli této mírně přifouknuté bublině můžu dát tak vysoké hodnocení. A dospěl jsem k závěru, že musím. Z pohledu romantické ženy (možná i leckterého muže )- chtěli jste sex na plátně? Máte ho. Chtěli jste se dobře bavit? Budete se bavit. Druhým dílem mi ten celý kolotoč začal totiž teprve dávat smysl. Studio si může gratulovat. Tentokrát to prostě zvládlo.

70 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2017

Padesát odstínů temnoty
Fifty Shades Darker
Drama / Romantický / Erotický
USA, 2017, 117 min
Premiéra: 9. 2. 2017 CinemArt

Režie: James Foley
Předloha: E.L. James (kniha)
Scénář: Niall Leonard
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Max Martini, Kim Basinger, Luke Grimes, Eloise Mumford, Rita Ora, Victor Rasuk, Bella Heathcote, Tyler Hoechlin, Marcia Gay Harden, Eric Johnson, Michelle Harrison, Fay Masterson, Fraser Aitcheson, Robinne Lee, Gary Hudson, Jaclyn Jonet, Paniz Zade

  1. Klidně bych šla na ten film znovu. Bylo to BOŽÍ!!!

    Reagovat na tento komentář
  2. Konečně normální recenze, děkuji :)

    Reagovat na tento komentář
  3. Tereza Valachová 8.2.2017, 19:39

    Náhodou mně to dává smysl. A když tohle napíše chlap, tak tomu dám ráda šanci. Většina chlapů na to nadává, protože má samo nějaký problém.

    Reagovat na tento komentář
  4. TVL Staněk, tvoje recenze občas čtu, ale tohle snad nemůžeš vůbec myslet vážně! WTF?

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.