Recenze | Zlato, pojď na to, stojí to za to!

Musím uznat, že renesance Matthewa McConaugheye v hollywoodského herce první třídy mě nepřestává fascinovat. Z tahouna průměrných komedií se postupně přes Obhájce, Bahno z Mississipi, Vlka z Wall Street se dostal až do Klubu poslední naděje, který mu vynesl Oscara. To se jen tak nevidí. Pak přišly ještě pecky jako Temný případ nebo Interstellar, no a teď tu máme Zlato. Herecky stejně ambiciózní, živočišné a tělo přeměňující jako předešlé filmy. Tentokrát si nechal Matthew narůst pořádné břicho a vydal se hledat Zlato. Našel ho?

Zlato (foto: Freeman Enter.)

Bohužel ne. I když do svého hereckého koncertu dává opět všechno a celý film na něm vlastně stojí, scénář nabízí tak průměrnou a ne moc zajímavou podívanou, že ani dvacetikilová nadváha a pleška na hlavě nezmůže vůbec nic. I ostatní herci jsou solidní. Édgar Ramírez v roli parťáka a půvabná Bryce Dallas Howard jako McConaugheyho žena mu záda jistí velice slušně. Dokonce dokážou vzbudit i nějaké emoce, především při rozpadu manželské dvojice nás čeká pár vypjatých situací… nestačí to.

Prim tu hraje zápletka kolem zlatého dolu a jednoho velkého prů*eru, ze kterého se bude muset McConaughey vylízat, což zní možná zajímavě, ovšem reálné události tentokrát nepřinesly natolik zajímavý příběh, který by dokázal strhnout. Je to velká škoda, výprava, kamera i režie je na dost dobré úrovni, stejně jako pořádný soundtrack, který dokáže vymazlit slušnou retro atmosféru.

Zlato (foto: Freeman Enter.)

Geniální herecký výkon

McConaugheyho výkon ale občas dokáže strhnout takovým způsobem, že na nezajímavý příběh vlastně zapomenete, a budete hltat jeho eskapády. I když pár záběrů na jeho obtloustlé břicho bylo opravdu jen na efekt a byly dost na hraně prvoplánovitosti. Celý příběh vlastně suše plyne, až najednou skončí a kromě hereckých výkonů si nezapamatujete vůbec nic.

Zlato (foto: Freeman Enter.)

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera, vizuál - 75%
    75
  • Hudba - 80%
    80

Zlato (2017)

Nečekejte Vlka z Wall Street, tohle je opravdu trošku jiný film a podobností tu je jen minimum. Je to příběh jednoho průseru, který nad hranu průměru vytáhlo kvalitní herecké obsazení. McConaughey nám ještě předvede velké věci. Sošky tentokrát ale cinkat nebudou.

70 %
Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Freeman Entertainment © 2016

Zlato
Gold
Drama / Dobrodružný / Thriller
USA, 2016, 121 min
Premiéra: 16. 2. 2017 Freeman Entertainment

Režie: Stephen Gaghan
Scénář: John Zinman, Patrick Massett
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Matthew McConaughey, Édgar Ramírez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll, Toby Kebbell, Rachael Taylor, Bruce Greenwood, Stacy Keach, Michael Landes, Timothy Simons, Bill Camp, Macon Blair, Adam LeFevre, Dylan Kenin, Matthew Page, Frank Wood, Kristen Rakes, Ben Whitehair, Hank Rogerson, Sahajak Boonthanakit, William Sterchi

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.