US tržby | Nic se nezměnilo – Batmana opět stíhá Christian Grey

V Americe mají za sebou prodloužený víkend, a to znamená jediné. Pořádné tržby v kinech. Kdo tentokrát vyhrál klání – novinky nebo zavedené stálice? Se 42 miliony pořád kraluje LEGO® Batman. Tahle hodinu a půl dlouhá reklama na kostičky a nejznámější záporáky Warner Bros. vykřesala z amerických kinosálů už 107 milionů. Na Disneyho animáky se sice Batman nechytá, při svém střídmém rozpočtu je ale momentálně největším tahounem DC univerza. To člověk neví, jestli se má radovat, smát nebo brečet. Nicméně Ben Affleck má slušnou konkurenci a s LEGO Batmanem se pravděpodobně nevidíme naposledy. Mimochodem, další kostičkovaný film proletí multiplexy už letos v září, své adaptace se dočkalo i Ninjago. Na trailer se můžete podívat na konci článku.

Lego Batman film (foto: Freeman)

Na druhé příčce k radosti všech dam, žen a dívek stále bičuje pan Grey a jeho o něco temnějších Padesát odstínů. Do kasičky si přisypal 23 milionů a za stovku se v Americe dostane příští týden. Nyní má na kontě 91 milionů z Ameriky, z celého světa pak přepočítáváme milionů 280. Odstíny jsou i při započtení nákladů na reklamu už dávno za vodou. Jamie Dornan by si měl kvapem odkroutit trojku a střelhbitě se přesunout k nějakým originálnějším projektům. Už totiž několikrát ukázal, že není žádný prvoplánový hezounek, ale herec s velkým potenciálem. Snad ho v nejbližších letech nezazdí.

No a bronz schramstla první novinka tohoto víkendu, Velká čínská zeď. Otevřela za celkem slabých 21 milionů. To ale Matta Damona a jeho čínskou partu vůbec trápit nemusí. Penízky se totiž ve velkém sypaly v čínské domovině, odkud přiteklo přes 170 milionů dolarů. Celosvětově je Zeď lehce za čtvrt miliardou, celkem to dělá 266 milionů. Mimochodem, v Číně neskutečně řádí i Vin Diesel a jeho nové xXx, nastřádal tam již 137 milionů, což tenhle průměrný biják dostalo na neuvěřitelných 311 milionů z celého světa. V Americe však Diesel skomírá, má odtuď pouze 44 milionů. I tak se ale tenhle holohlavý borec bude koupat ve zlatě, zanedlouho totiž přijde osmička Rychle a zběsile…

Bramboru si odnáší dvojka Johna Wicka, na skladě je dalších 19 melounů a celosvětově je na 91 milionech, takže chlapci z Lionsgatu zanedlouho odklepnou třetí pokračování. Na pětce skončila průměrná komedie Na férovku pane učiteli s Ice Cubem s podprůměrnými 14 miliony. Další pětice jsou především oscarovky, La La Land, Lion či Skrytá čísla, mezi které se vtlačil Rozpolcený a Psí poslání. Ostudu si však uřízl Gore Verbinsky. Jeho návrat k hororovým kořenům se mu moc nevydařil. Lék na život končí s pěti miliony až na 11 místě a velkou díru do světa neudělá. Diváci jsou ještě jakž takž spokojení, američtí kritici ale film celkem strhali, takže se není čemu divit. Do kina tentokrát nikdo nepřišel.

Tak přehled tržeb máme za sebou, příští týden v Americe vstupuje do kin animák Pes Ro(c)ku, horor Get Out a hvězdami natřískaný thriller Collide, vzhledem k jeho podprůměrným kvalitám však nečekáme nějakou pecku. Tak uvidíme, jestli bude nadále vládnout Batman a Grey, prostoru k tomumu mají více než dost.

připravil: Petr Račko, Totalfilm.cz
zdroj: Box Office Mojo