Coulrofobikové, třeste se! Přichází vaše noční můra – “TO” si už brousí drápy! (video)

To se už jedné adaptace dočkalo. Je jí televizní film z 90. let, který byl rozdělen na dva díly a klauna v něm ztvárnil Tim Curry, jehož budete znát především z role hotelového manažera ze Sám doma 2. Kritiky ani diváky film obecně moc nenadchnul, přesto se Curry svým zjevem zapsal do historie hororu a především děsivých klaunů, kde dodnes okupuje přední příčky. Dosah tohoto filmu i přes jeho sporné kvality je ale obrovský, a tak je až s podivem, jak dlouhou dobu Hollywood otálel s převedením klasiky Stephena Kinga na stříbrná plátna. Dočkáme se až letos, konkrétně 7. září.

Přivedení To na svět byl celkem porod. Produkci postihlo několik odkladů, přeobsazování, přepisování scénáře i střídání režisérů. Zhruba před dvěma lety se projektu chytl Cary Fukunaga, režisér Temného případu, a svět začal slavit. Předčasně. Fukunaga po tvůrčích neshodách projekt opustil a chvilku to vypadalo, že klaun půjde na nějakou dobu opět k ledu. Warneři ale správně tuší velký finanční potenciál a tak pro Fukunagův scénář našli režisérskou náhradu. A ta není úplně marná. Andres Muschietti za sebou má zatím jen horor Mama, i tak může dodat To(mu) patřičnou dávku oldschoolového feelingu. Ten byl totiž na Mamě cítit hodně. I přes kolísající zápletku to nebyl špatný film, který však nemusel sednout každému. Atmosférou a vizuálem se ale jednalo o výborný počin.

To (foto: Vertical Entert.)

A je to právě atmosféra a staromódní styl, které z upoutávky září. Pracuje se tu pouze s náznaky, děsivost a strach je schováván (snad) do výsledného filmu. To, tady prakticky nevidíme, což vytváří strach z neznámého, který však paradoxně nekoresponduje s tím, co má být ve filmu. To, tu totiž má být vidět hodně a partička děcek tak dostane pořádně zabrat. I z toho mám velice dobrý pocit, vzpomeňme například na Super 8 nebo vzdáleně i E.T. mimozemšťana.

Děcka si to tak s klaunem vyřídí pěkně na férovku, což je přesně ten vzdor, který nás na filmu bude přitahovat. Je to ten kus odvahy, který nám v dětství chyběl, když jsme se báli jít v noci na záchod a tímhle zářijovým nášupem si ji hravě můžeme dodat. Už jen z ukazky dýchá parádní atmosféra, na kterou se velice těším. A to nejsem žádný velký hororový fanda.

To (foto: Vertical Entert.)

Coulrofobie je abnormální nebo přehnaný strach z klaunů. Coulrofobií většinou trpí děti, dá se ale i pozorovat mezi staršími dětmi a dospělými. Strach získávají většinou z osobní negativní zkušeností s klauny nebo z negativního obrazu klaunů z televize.

Pokud bude film kvalitní, měli bychom v září chodit do kina v houfech, abychom se dočkali připravované dvojky, kde si to, jak správně tušíte, tentokrát dospělí vyříkají s klaunem podruhé. Tak bude Kingův příběh doveden do zdárného konce. Jednička má po prvním traileru naše vřelé sympatie. Těšíme se na září.

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Entertainment © 2017