Na Febiofest dorazí Kusturica, je znám kompletní program i hosté – začíná předprodej

Příští týden odstartuje další ročník Febiofestu. Zahajovacím filmem je nový počin Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých. Na zahájení dorazí také herec Jan Tříska. Sošku Kristiána převezme 23. března na slavnostním ceremoniálu v pražském Obecním domě stejně jako americký režisér Abel Ferrara. Dříve avizovaný britský kameraman polského původu Peter Suschitzky převezme Kristiána v průběhu festivalu. Dnes byl také ohlášen Emir Kusturica, který přiveze svůj nový film. Dorazí také kameraman a spolupracovník režiséra Wernera Herzoga Peter Zeitlinger nebo oceňovaný spisovatel a autor scénáře k adaptaci své knihy Volání netvora: Příběh života Patrick Ness.

Kompletní program festivalu byl zveřejněn a předprodej startuje ve čtvrtek 16. března ve 12 hodin na pokladnách kin CineStar Praha – Anděl a Černý Most a ve 20 hodin pak online na febiofest.cz a cinestar.cz.

Febiofest spolupracuje s Berlinale třetím rokem na sekci Culinary Cinema, jež spojuje film a kulinářský zážitek a letos se uskuteční od 24. do 26. března. Kromě dokumentu Noma: Moje dokonalá bouře o slavné dánské restauraci budou na programu další dva filmy. Předprodej na tuto sekci už byl zahájen a probíhá prostřednictvím sítě Ticketportal.

Festival letos v programu představí sedm filmů již avizovaného zahraničního hosta Petera Suschitzkého, jednoho z nejslavnějších kameramanů současnosti, který se letos stane dalším držitelem Kristiána za přínos světové kinematografii. Mezi vybranými filmy diváci uvidí hororovou Pohádku Pohádek v hlavních rolích se Salmou Hayekovou a Vincentem Casselem nebo snímky Nahý oběd a Východní přísliby režiséra Davida Cronenberga, s nímž Suschitzky točí už od konce osmdesátých let.

Porotu tvoří 33 vybraných lidí různého věku, pohlaví a profesí

Na festivalu bude na dvou projekcích uveden také kontroverzní snímek Elle, v němže exceluje Isabelle Huppert. Ta byla za svou kreaci nominována na Oscara. Zřejmě to bude zatím jediná možnost, kde snímek vidět, protože český distributor ho zatím nechystá uvést do kin.

V Radlické kulturní sportovně, místě konání doprovodného programu, se letos budou konat i diskuze s předními zahraničními hosty festivalu určené pro veřejnost. Hodinu či hodinu a půl ze svého času věnují divákům festivalu tyto osobnosti: režisérka Agnieszka Hollandová, režisér Abel Ferrara, kameraman Peter Zeitlinger, choreograf Angelin Preljocaj, kameraman Peter Suschitzky a jedna debata bude věnována soutěži Nová Evropa.

Předprodej na pokladnách kin CineStar Praha – Anděl a CineStar Praha – Černý Most začne ve čtvrtek 16. března ve 12 hodin. Online předprodej na www.febiofest.cz a www.cinestar.cz začne 16. března ve 20 hodin. Cena lístku na festivalovou projekci je 99 korun. Zakoupením lístku za 139 korun na projekce označené jako „Projekce charitativního partnerství“ lidé podpoří částkou 40 korun neziskovou organizaci Zdravotní klaun. Lístky na sekci Culinary Cinema je možné koupit v síti Ticketportal. Od 16. března bude od 12 do 22 hodin fungovat infostánek festivalu při vstupu do hlavního festivalového kina CineStar Praha – Anděl, během festivalu od 23. března bude otevřený ve všední dny od 10 do 22 hodin a o víkendu od 9 do 22 hodin.

Diváci mohou letos MFF Praha – Febiofest navštívit na těchto festivalových místech: hlavním festivalovým kinem je CineStar Praha – Anděl, po celý týden se bude večer promítat také v CineStar Praha – Černý Most a jedna projekce dokumentárního filmu Fassbinder ze sekce Re-Masters proběhne také v kině Ponrepo. Slavnostní zahájení se koná v Obecním domě a zakončení pak v CineStaru na Andělu a v přilehlém hotelu andel’s, kde bude probíhat i gurmánská část sekce Culinary Cinema. Součástí festivalu je také doprovodný program OFF, který se koná pro veřejnost zdarma během sedmi dnů od 24. do 30. března od 16 do 24 hodin v prostorách Radlické kulturní sportovny nedaleko hlavního festivalového kina. MFF Praha – Febiofest se koná od 23. do 31. března.

-red-
zdroj: M. Ch. Reková, Febiofest