Febiofest ještě nezačal a už má divácký hit – balkánský Deník strojvůdce

Srbsko chorvatský film Deník strojvůdce v předpremiéře na Febiofestu vyprodal po spuštění předprodejů během 48 hodin všechny projekce a stal se tak diváckým hitem. Účast na slavnostní projekci 25.3.2017 přijali režisér snímku Milos Radović a představitel hlavní role a producent filmu Lazar Ristovski. S oběma pány přineseme po víkendu rozhovor. Balkánská černá komedie o životě nevinných vrahů startuje poté v českých kinech 30. března.

Lazar Ristovski uvede v rámci své návštěvy Prahy svou povídkovou knihu „Ulična akademija“. Český křest a autorské čtení spojené s autogramiádou se uskuteční v neděli 26.3. od 12:00 v restauraci Luka Lu, v Praze na Malé straně, kde bude možné oba tvůrce filmu potkat.

Lazar Ristovski absolvoval obor herectví na Fakultě dramatických umění  v Bělehradě a stal ze z něj velmi úspěšný herec, který překročil i hranice své země. Již během studií účinkoval na divadelních scénách, kde vytvořil desítky rolí v klasickém repertoáru (Hamlet v režii Jiřího Menzela, Sen noci svatojánské, Don Juan, Amadeus, Bratři Karamazovi…). Na svém hereckém  kontě má také více jak šest desítek filmových rolí. Zároveň je také úspěšným spisovatelem, režisérem a producentem (založil vlastní produkční společnost Zillion Films).

Lazar Ristovski (foto: archiv)

Jeho režijní filmový debut z roku 1999, komediální road movie Bílý oblek (scénář, režie, producent a ztvárnění hlavní dvojrole) byl uveden na MFF v Cannes v rámci programu „Týdne kritiků“ , byl  jugoslávským kandidátem na Oscara a nominován na hlavní cenu „Gold Hugo“ na filmovém festivalu v Chicagu. Mezi nejslavnější role Lazara Ristovkeho patří určitě „Crni“ v Kusturicově Undergroundu, „Bobi“ v černé komedii Bumerang v režii Dragana Marinkoviče či „Caruso“ ve Fílově dramatu Král zlodějů, za kterého získal Českého lva. Mimo to si Lazar zahrál také v několika zahraničních snímcích, např. v bondovce Casino Royale či po boku Pierce Brosnana v Listopadovém muži (The November Man).

-red-
zdroj: M. Zbořilová