Filmové premiéry od 9. března

Oceněné drama Masaryk právě dorazilo do široké distribuce. Kong se nově objevil na ostrově lebek. A není tam sám, za zády má další monstra i armádu, která vnikla do jeho království. Třetí premiérou je drama Smrt v Sarajevu.

Masaryk (Česko / Slovensko, 2017)

Prožil život bohéma, miloval ženy, hudbu, velká gesta. V jeho srdci bojovala nespoutanost extravagantního umělce s povinností a morálkou úředníka, diplomata. Velkou část života procestoval, ale nikdy nezapomněl na zemi, z níž pocházel, na republiku, kterou založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrt Jana Masaryka je dodnes zahalena tajemstvím. Mnohá tajemství se však skrývají i v jeho životě! Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou. Ve třicátých letech vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, kterou tráví převážně ve Velké Británii, kde se snaží dostat světové mocnosti na stranu Československa.
Muž, oceňovaný jako brilantní řečník, zábavný společník a milovník života, má však i svou temnou stránku. Masaryk hledá únik před svým jménem, před odpovědností i před sebou samým v hýřivém životě, alkoholu a drogách, ale také v neustálém sebetrýznění. Tehdejší velvyslanec v Londýně se najednou ztrácí z veřejného života. Přerušuje kontakt s politickými kolegy i s přáteli. Na několik měsíců mizí, kamsi do Ameriky… Na pozadí historických událostí se odehrává napínavý životní příběh okouzlujícího, ale nevyrovnaného, sebedestruktivního muže a jeho marného boje o budoucnost vlastní země.

Masaryk
Životopisný / Drama / Historický
Česko / Slovensko, 2017, 106 min
Režie: Julius Ševčík
Scénář: Petr Kolečko, Alex Koenigsmark, Julius Ševčík
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Michał Lorenc, Kryštof Marek
Hrají: Karel Roden, Dermot Crowley, Arly Jover, Gina Bramhill, Hanns Zischler, Eva Herzigová, Joan Blackham, Milton Welsh, Tim Preece, Martin Hofmann, Hoji Fortuna, Emília Vášáryová, James Flynn, Oldřich Kaiser, Robert Jašków, Jiří Vyorálek, Zuzana Kronerová, Kevin Clarke, Ján Greššo, Ján Jackuliak, Vlado Hajdu

Kong: Ostrov lebek (USA, 2017)

Strhující původní dobrodružný film režiséra Jordana Vogt-Robertse vypráví příběh nesourodého týmu badatelů, vojáků a dobrodruhů, kteří se spojili, aby prozkoumali tajemný, stejně nebezpečný jako krásný, ostrov v kdesi v Pacifiku, který není zanesen do žádné mapy. Odříznuti od všeho, co znají, vstupují na území mohutného Konga a zažehávají tak nejstrašnější boj člověka s přírodou. Jejich cesta za poznáním se mění v boj o přežití a útěk z prapůvodního Ráje, ve kterém není pro člověka místo.

Kong: Ostrov lebek
Kong: Skull Island
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2017, 118 min
Režie: Jordan Vogt-Roberts
Scénář: Max Borenstein, John Gatins, Dan Gilroy
Kamera: Larry Fong
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Tom Hiddleston, Brie Larson, Corey Hawkins, Samuel L. Jackson, John C. Reilly, Jason Mitchell, Toby Kebbell, John Goodman, Thomas Mann, John Ortiz, Shea Whigham

 Smrt v Sarajevu (Bosna a Hercegovina / Francie, 2016)

Na půdorysu jediné budovy kloubí režisér Danis Tanović filozoficko-historickou disputaci o konfliktech evropského kontinentu, civilní lidskou (tragi)komedii o jedné neúspěšné zaměstnanecké stávce a modelový příběh. Filmu dominují nápaditě koncipované dlouhé sledovací záběry napříč interiéry a symbolická hierarchie jednotlivých pater lévyovského Hotelu Evropa, kde se odehrávají různé všední i nevšední střety, které reflektují stav starého kontinentu i postjugoslávského bloku. Smrt v Sarajevu je politický thriller, provokativní drama v duchu „sborových” děl Roberta Altmana i inovativní divadelní adaptace. Především jde ale o myšlenkově podnětnou a vrstevnatou sondu do principů nestálé „balkánské duše” a třaskavého evropského století.

Smrt v Sarajevu
Smrt u Sarajevu
Drama
Bosna a Hercegovina / Francie, 2016, 85 min
Režie: Danis Tanović
Scénář: Danis Tanović
Kamera: Erol Zubcevic
Hudba: Mirza Tahirovic
Hrají: Snezana Vidovic, Izudin Bajrovic, Jacques Weber, Luna Mijović, Vedrana Seksan