Letošní Anifilm už zná soutěžní filmy

V průběhu ledna a února zasedala výběrová komise mezinárodního festivalu Anifilm, aby vybrala soutěžní filmy do všech šesti soutěžních kategorií festivalu. Z celkového počtu bezmála třinácti set filmů prošlo sítem nakonec 132 filmů. Diváci tak v Třeboni uvidí filmy světově proslulých a oceňovaných autorů, jako jsou například držitel Oscara Michael Dudok de Wit nebo animátoři na Oscara nominovaní, jako například Theodor Ushev a Koji Yamamura. Naprostá většina soutěžních filmů bude uvedena v národní a mnohé i v mezinárodní premiéře. Diváci tak budou mít jedinečnou příležitost vidět to nejlepší a nejnovější, co současná světová animace nabízí a zároveň se osobně setkat s mnoha autory, kteří své filmy do Třeboně v květnu doprovodí. Tradiční Mezinárodní festival animovaných filmů Třeboň startuje 2. května.

Letošní vizuál Anifilmu

V kategorii Celovečerních filmů pro dospělé se představí pět filmů. Budete se moci seznámit s osudy skutečné dvojice Ethel a Ernesta, které podle ceněné předlohy Raymonda Briggse v britském stejnojmenném filmu vykreslil režisér Roger Mainwood. Zvláštní, nostalgickou atmosférou oplývá film legendy francouzské animace Jeana-Françoise Laguionieho Louise v zimě (Louise en hiver). I za dalším soutěžním snímkem stojí velká režisérská osobnost – holandský mistr Michael Dudok de Wit s Červenou želvou (La Tortue Rouge). Z USA se letos mezi celovečerní snímky dostaly dva. Prvním je satirické Jak se mi potopila střední škola (My Entire High School Sinking Into the Sea) režiséra Dashe Shawa, který ho natočil podle svého komiksu. Postavy teenagerů a dalších postav namluvily hollywoodské hvězdy jako Jason Schwartzman, Lena Dunham nebo Susan Sarandon. O současné Americe pak poněkud drsnějším způsobem vypovídá Nerdland režiséra Chrise Prynoskiho. I na jeho hlasech se podíleli slavní herci – například Paul Ruud nebo herečka a zpěvačka Kate Micucci, kterou můžou čeští diváci znát například ze seriálu Teorie velkého třesku.

Do soutěžní kategorie Celovečerní filmy pro děti se probojovali domácí Lichožrouti režisérky Galiny Miklínové, kteří zároveň jako jediní ve své kategorii zastupují 3D CGI animaci. Čtveřici filmů pro děti doplňuje švýcarsko-francouzský Můj život Cukety (Ma vie de courgette) režiséra Clauda Barrase, který již stihl získat cenu za nejlepší evropský animovaný celovečerní film a byl nominován na Oscara v kategorii celovečerních animovaných filmů. Z Francie je také kreslená adaptace drsné pohádky bratří Grimmů Dívka bez rukou (La jeune fille sans mains) od Sébastiena Laudenbacha. Pro menší diváky je pak Molly Monster, původně postava z populárního televizního seriálu, režiséra a výtvarníka Teda Siegera.

Krátkometrážních filmů bude letos v pěti pásmech soutěžit třicet pět. Obecně letošní kolekci krátkých filmů charakterizuje větší orientace na současný svět a jeho problémy. A i když se často vyjadřují spíše v náznacích, jsou ve svém náhledu temnější. Někteří tvůrci ale zase naopak své téma podávají zcela otevřeně. Přesto jsou ovšem stále oblíbená, animaci vlastní, nejrůznější podobenství, často v bizarním podání. Mezi autory vybraných filmů můžeme zaznamenat i velmi známá jména jako například Koji Yamamura, Vladimir Leščiov, Špela Čadež nebo Theodore Ushev. Českou animační školu zastoupí Ondřej Švadlena se svým novým filmem  filmem Jezdec času.

Stejně jako soutěž krátkých filmů i výběr studentských filmů opět nabídne to nejlepší, co se na školách z celého světa za poslední rok ve světové animaci urodilo. Filmů od studentů bude soutěžit čtyřicet čtyři a nebudou mezi nimi chybět snímky českých studentů z pražské FAMU, zlínské Univerzity Tomáše Bati a Západočeské univerzity v Plzni.

Abstraktních a nenarativních animací se do výběru vešlo dvacet dva. Jsou mezi nimi díla vyjadřující se tempem a rytmem, které jsou často vizuální hudbou. Ve výběru, podobně jako loni, najdeme špičkové 2D i 3D počítačové animace, ale i vysloveně “fyzické” přístupy.

Soutěžní výběr videoklipů z různých zemí nabízí znovu plejádu hudebních stylů, výtvarných přístupů i animačních technik. Tomu odpovídají i žánry – pohybujeme se od úžasných abstraktních představ až po komplikované, realistické příběhy. Mezi interprety, kteří si oblíbili všemožné médium animace, najdeme jména indie scény Nevermen, Chelou, The Avalanches, českou kapelu DVA nebo třeba francouzské elektro swingery Caravan Palace.

Kompletní infomace o soutěžních filmech najdete zde

Totalfilm je už tradičně mediálním partnerem festivalu a bude přinášet denní zpravodajství z festivalu, tipy i videa na YouTube kanále.

-red-
zdroj: Anifilm, P. Slavík