Nový trailer k Rodinnému příteli je tu (video)

Nový trailer k Rodinnému příteli je tady. První část trilogie Zahradnictví bude mít premiéru 27. dubna. Ještě předtím ale film bude zahajovat jubilejní třicátý ročník festivalu Finále Plzeň. Rodinná sága vyprávěná ve třech samostatných kinofilmech časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky a vychází ze života rodiny scénáristy Petra Jarchovského.

„Vždycky jsem rád naslouchal vzpomínkám svých rodičů na dětství prožité za okupace a na mládí v poválečných časech. Částečně jsem je kdysi využil při psaní scénáře k Pelíškům, kde postava ovdovělého odbojáře, ztvárněného Jiřím Kodetem, vykresluje charakter mého dědečka Jindřicha Rohna na prahu stáří, v generačním souboji s jeho mladší dcerou Jindřiškou.“, prozrazuje scénárista Petr Jarchovský.

Martin Finger, Ondřej Sokol a Jiří Macháček

„V trilogii Zahradnictví jsem se rozhodl k nosné figuře Jindřicha vrátit a vyprávět její příběh z doby, která té „pelíškovské“ předcházela. Dluh cítím také k mé matce Daniele, která se do Pelíšků nepromítla. Její střet s vlastním otcem byl typickým zápasem mezi mužským a ženským principem ve válkou poznamenané Evropě druhé poloviny 20. století. Daniela se tak stane v Zahradnictví ústřední postavou vyprávění, které zobrazí dvacet let života rodiny. Chystám se tentokrát vstoupit hlouběji do rodinné historie a vytvořit rodinný portrét na pozadí dramatických historických změn,“  dodává Petr Jarchovský.

Režisérem všech tří filmů je Jan Hřebejk a kromě již zmíněných herců se zde objeví také například Ondřej Sokol, Jiří Macháček, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Karel Dobrý, Miroslav Táborský či Anna Fialová.

-red-
foto/video: CinemArt © 2017