Oceněné projekty šestého ročníku East Doc Platform

V rámci Festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se uskutečnila největší dokumentární akce svého druhu v regionu East Doc Platform (EDP) organizovaná Institutem dokumentárního filmu. Na šestý ročník platformy zavítalo do Prahy 400 filmových profesionálů, zástupců významných světových festivalů a klíčové osobnosti z oblasti dokumentárního filmu. Na letošní East Doc Platform se přihlásilo rekordních 284 připravovaných dokumentů ve fázi vývoje, výroby či postprodukce. Z nich bylo vybráno několik desítek projektů soutěžících celkem o 9 cen, které byly slavnostně vyhlášeny a předány 11. března v Divadle Komedie po skončení prezentace East European Fora.

Držitelem Ceny East Doc Platform se stal připravovaný ruský film o propagandě Provincial Town of E, který vzniká v produkci Ethnofund. Získal ji ruský režisér Dmitry Bogolubov. Pozoruhodný aktuální snímek se zabývá propagandou a jejím dopadem na obyčejný život Rusů, ztrátou identity místních lidí a nutností hledat svoji pravdivou historii. Cena ve výši 7 500 Euro, jakožto nejlepšímu projektu ve stádiu vývoje a výroby. Udělená finanční podpora pomůže tvůrcům v dalším vývoji jejich dokumentárního filmu. Projekt byl vybrán prestižní mezinárodní porotou složenou z uznávaných odborníků z řad zástupců filmových festivalů, nákupčích a distributorů filmů.

Veškeré projekty vybrané na East Doc Platform ze zemí, kde působí HBO Europe, soutěžily o Cenu na vývoj od společnosti HBO Europe, která zafinancuje vítězný projekt. Cenu HBO Europe ve výši 2 000 Euro, kterou předala Hanka Kastelicová, výkonná ředitelka oddělení dokumentární tvorby v HBO Europe, si odnesl ekologický snímek The Earth Masters (Německo, Španělsko) talentované španělské režisérky Alby Sotorra a producentky Nadji Smith. Snímek zachycuje aktuální téma globálního oteplování. Sledujeme příběh advokátů a jejich soupeřů z geoinženýrství- inovativní a nové kontroverzní vědy nazývané též technologická spása. Tato odvážná věda hledá způsob, jak zachránit naši planetu.

Postprodukční cenu ČT získal připravovaný dokument ze života muslimských dívek Before Father Is Back (Gruzie, Francie, Německo). Hlavní dramaturgyně dokumentárních filmů z Filmového centra České televize Věra Krincvajová vyhlásila vítěze Postprodukční ceny České televize, která je i mediálním partnerem akce. Cena je spojena s postprodukční podporou v hodnotě 7 400 Euro, kterou poskytne Česká televize. Jeho autorkou je nadaná gruzínská režisérka Marine Gulbiani a realizace proběhla v produkci Nushi Film. Snímek vypráví o dvou dívkách žijících v chudé oblasti Pankisi Gorge, která je domovem sunitských muslimů v Gruzii a poukazuje na jejich touhy a sny, ale také na jejich obavy a celkově těžkou situaci, kterou trpí muslimské dětí díky omezené svobodě.
Více o oceněných projektech najdete na: www.dokweb.net

-red-
zdroj: G. Zajícová