Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE VIDĚLI NOVÝ TRAILER DEADPOOL & WOLVERINE? Pokud vám unikl, pusťte si ho tady.

Recenze | Kong je banální, ale vizuálně nápaditý

Letní sezóna je oficiálně tady. Logan se ještě za čistokrevný popcorn brát nedá, Kong: Ostrov lebek, to už je jiná pohádka. Vyšel tenhle kukuřičný start na výbornou? Jak jsme vám již několikrát říkali, nový Kong není předělávkou filmů z roků 1933, 1976 případně 2005, nýbrž novým příběhem, který zapadá do světa nové Godzilly z roku 2014. A zapadá celkem i po kvalitativní stránce.

Kong: Ostrov lebek (foto: Freeman)

Nová Godzilla se mi líbila a to hlavně díky šponování očekávání do neúprosných výšín a to nejen při reklamní kampani, ale samozřejmě po celou dobu filmu. Monstrum jsme totiž často vůbec neviděli, což vytvářelo výbornou atmosféru. Potíž byla v tom, že když se Godzilla ukázala na plno, už to vlastně za moc nestálo. Podobně je na tom Kong. Akorát s tím rozdílem, že se s opičákem pracuje na plno už od samého začátku.

Akce s ním je samozřejmě skvěle natočená a má patřičné audiovizuální kvality hodné vysokorozpočtového blockbusteru. Příběh je ale tak banální, občas připitomělý a mnohdy i neexistující, že to není možné schovat ani za opici velikosti Burdž Chalífy. Samozřejmě bylo jasné, že se celá zápletka zvrhne do souboje Samuel L. Jackson vs. King Kong, to je ale její jediná světlá chvilka. Všichni kolem jsou naprosto zbyteční. Což je v případě Toma Hiddlestona nebo krásné Brie Larson škoda, ale některé epické pohledy, zejména při přípravách k boji jsou vyloženě k smíchu. Pořád mám před sebou odhodlané pohledy vojáků v čele s Lokim, kteří se připravují na boj s monstrem a vedle se zjeví ještě odhodlanější Brie s foťákem v ruce. Super. Ještě že jej alespoň využije co nejvíc absurdní formou.

Kong: Ostrov lebek (foto: Freeman)

Za zmínku stojí ještě postava John C. Reillyho, která představuje komediální odlehčení už tak nechtěně komediálního příběhu, takže se nám to občas překlene na hranu parodie, kdy nevíte, jestli si někdo z vás nedělá srandu. A to hlavně proto, že se na placu všichni tváří velice vážně.
Samotná myšlenka Konga jako krále ostrova je sice hezká, bohužel není moc využitá. Jeho moc je tedy filmařsky přetavena v přehledně natočené akční scény, které ovšem párkrát ani nemají smysl (chobotnice). A jsou ve filmu jen proto, aby bylo co stříhat do trailerů.

I tak je zde několik vizuálních a kamerových vychytávek a nápadů, které byste si rádi pustili znovu. Bohužel to všechno zapadne ve změti banálního příběhu a slaboučkého scénáře, který Konga bohužel táhne do hlubin průměru a nepomůže mu ani fakt, že jeho nejnovější inkarnace je nejvyšším opičákem, který se kdy procházel po stříbrném plátnu.

PS: Potitulková scéna samozřejmě vnadí na velkolepý souboj, který proběhne v roce 2020. Takže si na ní počkejte.

Kong: Ostrov lebek (foto: Freeman)

  • 60%
    Režie - 60%
  • 40%
    Scénář - 40%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 80%
    Kamera, vizuál - 80%
60%

Kong: Ostrov lebek (2017)

Skvělá akce s banálním až pitomým scénářem. Je to tak půl na půl. Jako popcornová zábava Kong určitě obstojí. Jako nezapomenutelný zážitek těžko. Uvidíme, co bude dál.

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Freeman Entertainment

Kong: Ostrov lebek
Kong: Skull Island
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA / Vietnam, 2017, 118 min
Premiéra: 9. března 2017 Freeman Entertainment

Režie: Jordan Vogt-Roberts
Scénář: Max Borenstein, Dan Gilroy, Derek Connolly
Kamera: Larry Fong
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Tom Hiddleston, Brie Larson, Corey Hawkins, Samuel L. Jackson, John C. Reilly, Jason Mitchell, Toby Kebbell, John Goodman, Thomas Mann, John Ortiz, Shea Whigham, Tian Jin

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast