Recenze | Logan je famózní Wolverinovo finále 

Není skvělé, když tvůrci splní své sliby? Přichází Logan. A je to nejlepší komiks za hodně dlouhou dobu. Pravděpodobně od dob Temného rytíře. Smeknout se tu musí, ať chceme nebo ne, úspěchu Deadpoola. Proč? Díky velkému úspěchu tohoto přisprostlého šmejdíka jsme se konečně mohli dočkat R-kového Wolverina, na kterého nikdy nezapomeneme. Krev a brutálnost je pro vyprávění velice důležitá, bez ní bychom opravdu přišli o plnohodnotný zážitek. Sakra, proč jsme čekali takhle dlouho?

Logan (foto: CinemArt)

Brutalita a temná atmosféra

Brutalita dopomáhá celkovému vyprávění a atmosféře. Svět bez mutantů totiž takový je. Nekompromisní, tvrdý, hnusný a brutální. Sem stárnoucí alkoholik Wolverine a nemocný Profesor X pasují a jejich vzájemná chemie příjemně jiskří. Jejich vztah otec-syn, kdy rodinné vazby uvadají a oba dva si už lezou lehce na nervy, jsou stěžejním nosníkem celého příběhu.

K tomu se přidává tajemná mladá dívka, kterou pronásledují chlapci s bouchačkami, kteří nejdou pro ránu daleko. Slečna se ale umí bránit, a řeknu vám, že se vám to bude líbit. Padají tu ruce, nohy, hlavy… a když se rozjede do toho všeho Wolverine, je to mnohdy i nepříjemná podívaná a vy budete instinktivně uhýbat před jeho seky.

Hugh Jackman poprvé propůjčil svou elektrizující energii mutantovi známému jako Wolverine už v roce 2000 v původním filmu režiséra Bryana Singera X-Men, který byl prvním moderním komiksovým trhákem. Od té doby se uznávaný australský herec vtělil do nejznámějšího mutanta na světě na filmovém plátně ještě rekordně desetkrát. 

Logan (foto: CinemArt)

Celé atmosféře pomáhá dobře zvolené prostředí. Celý příběh se totiž odehrává v nepříjemných kulisách, kde se na nějaké krásné záběry nehraje. Kamera je při akci velice blízká, takže každý sek, střelu uvidíte opravdu z první ruky a je to na poli velkofilmu tak nezvyklá věc, že se párkrát sami sebe zeptáte, jestli to není moc. Párkrát si vzpomenete i na Terminátora, který se s brutalitou také moc nemazal.

I když velkofilmem se Logan snad ani nazvat nedá. Rozpočtem možná ano, vyprávěním se ale spíš jedná o depresivní drama. Nikdo tu není hezký, každý je nějakým způsobem znetvořený, a když už hrdinové potkají někoho normálního, jsou v háji alespoň pracovně nebo psychicky. Je to depka.

Dech beroucí zvraty a nakonec i city

Příběh vás ale opravdu dokáže překvapit. I přes to, že se celou dobu drží velice při zemi, čeká nás pár zvratů a jeden příběhový mindfuck, který přijde takovým nepříjemným a rychlým způsobem a rozhází rozdané karty úplně novým směrem. Poznáte to, až to přijde. A ten souboj je jednoznačně famózní. I když budete chvilku civět s otevřenou pusou. I když, znalci komiksových sešitů možná vědí, o co kráčí. Nechci vám nic prozrazovat. Opravdu byste přišli o překvapení, které reklamní kampaň umně skrývala. I přes neuvěřitelnou depresi se tu odkazuje na důležitost rodinných hodnot. Je to o získávání důvěry, o tom, že i v chladném Wolverinovi je nakonec i nějaký náznak citů.

V sobotu nevynechejte článek o zákulisí natáčení!

Logan (foto: CinemArt)

  • Režie - 95%
    95
  • Scénář - 85%
    85
  • Herci - 90%
    90
  • Kamera - 80%
    80
  • Hudba - 90%
    90
  • Střih - 90%
    90

Logan (2017)

Reálné lokace, reálná krev a reálné emoce. Film vás nenechá vydechnout, donutí k zamyšlení a také dojme. Tahle rozlučka s Loganem stojí za to. Nejlepší komiksová adaptace za hodně dlouhou dobu. Utíkejte kvapem do kina, tohle si musíte vychutnat.

90 %
Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, 20th Century Fox/Marvel Entertainment © 2017

Logan: Wolverine
Logan
Akční / Drama / Sci-Fi
USA, 2017, 137 min
Premiéra: 2. března 2017 CinemArt

Režie: James Mangold
Předloha: James Mangold (povídka)
Scénář: Michael Green, Scott Frank, James Mangold
Kamera: John Mathieson
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Boyd Holbrook, Dafne Keen, Stephen Merchant, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal, Elizabeth Rodriguez, Doris Morgado, Reynaldo Gallegos, Dave Davis, Lauren Gros, Mark Ashworth, James Moses Black, Han Soto, David Kallaway

  1. […] – to je legendární závod z roku 1966 na okruhu v Le Mans. Režiséru Jamesi Mangoldovi (Logan: Wolverine) bylo od začátku jasné, že tenhle příběh se nebude přizpůsobovat jemu, ale že to bude […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.