Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Život – když je potvora chytřejší než posádka

Když se naposledy sešli Daniel Espinosa s Ridleym Scottem, byli v České republice. Scott Espinosovi produkoval Dítě číslo 44 a kromě jiného žádali po pražských radních přestříkat Národní muzeum. Kromě těchto skopičin si museli pokecat i o Vetřelci a Prometheovi, což se Espinosovi evidentně zalíbilo. A tak se sice bez Scottova producentského dohledu rozhodl natočit svůj klon Vetřelce. Spíš ale natočil klon Promethea, který se odehrává na Mezinárodní vesmírné stanici. 

Život (foto: Falcon)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Z áčka slušné béčko[/pullquote]Ze začátku je to super. Protože se Život tváří neskutečně vědecky. Samozřejmě vás tu na první pohled a hlavně poslech zaujme další kašpárkovská role Ryana Reynoldse a vám postupně začne docházet, že celá posádka je scenáristicky jasně zaškatulkovaná a začnete pomalu tipovat, koho Život odpraví jako prvního. A pravděpodobně se strefíte. I tak se ale Espinosovi daří béčkovou zápletku docela dlouho skrývat za vědátorské kecy. Zlom však dojde zhruba tehdy, kdy si hlavní a jediný vědec mise, začne neznámý organismus hladit. Pak prvně protočíte očima a přejde se do čistokrevné vyvražďovačky.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Na Marsu pitomci nežijí, ale na Zemi?[/pullquote]Otázkou je, jestli je to špatně. Když na tenhle holý fakt přistoupíte, je Život v podstatě slušná oddychovka s pár napínavými a dobře natočenými momenty. Jenomže jsme byli v první patnáctiminutovce připravováni na trošku jiný film. To, že se to pak celé zvrtne úplně někam jinam, je na první pohled na nic, protože horor s ambicemi by kinematografie potřebovala jako sůl. Změna v béčkovou jízdu je nakonec i celkem pozitivní, jelikož je to béčko kvalitní. Mimozemská potvora je celkem slušně nadizajnovaná, přesně tak, aby mohla předvádět nechutnosti, a i dost slušně terorizovat posádku. Na Marsu, ze kterého tenhle Život pochází, očividně nežili žádní pitomci. A tak je tahle potvůrka dost inteligentní a nebojí se využívat slabostí stanice ve svůj prospěch.

Dalším plusem filmu je vizuální stránka. I přes střídmý rozpočet nám jsou předkládány velice hezké obrázky, do kterých výborně zapadá i solidní hollywoodská smetánka. Potkáte tu například Rebeccu Ferguson (Mission Impossible), Jakea Gyllenahaala (Zkrocená hora), Hirojuki Sanadu (Poslední samuraj) a zmíněného Ryana Reynoldse (Deadpool). Škoda jen, že jim scénář v další půlce filmu předkládá ne zrovna ohromující dialogy. Střídá se tu akce s rádoby vážnými momenty, kdy se přemítá o životě a jiných zajímavých věcech, zrovna v ne moc vhodných situacích. Občas vás ale napadne, že před sebou nemáte vědce, ale blázny, kteří jsou snad v kosmu a na lodi poprvé. Mimozemšťan je pak nakonec chytřejší, než celá posádka dohromady.

Život (foto: Falcon)

Napětí se ale ke konci podaří vybudovat a vygradovat solidně, takže to výsledný dojem opět zachrání. A při konečném rozuzlení se budete démonicky usmívat.
Vědátorsky rozjetá zápletka nakonec upadne do béčkové vyvražďovačky. Je to solidní sci-fi s pár napínavými momenty i nápady. Potvora je silně inteligentní a dá posádce pořádně zabrat. Možná jim to přes jejich stupiditu budete i přát.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 45%
    Scénář - 45%
  • 80%
    Kamera, vizuál - 80%
  • 70%
    Herci - 70%
65%

Život (2017)

Oddychovka, která měla ambice být něčím víc. Ve výsledku je to ale jen dobré béčko s pár vetřelčími momenty. Takový menší Prometheus, nacpaný do prostředí Mezinárodní vesmírné stanice. Espinosa si měl místo něj raději víckrát pustit Vetřelce.

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2017

Život
Life
Horor / Sci-Fi / Thriller
USA, 2017, 104 min
Premiéra: 24. 3. 2017 Falcon

Režie: Daniel Espinosa
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Jon Ekstrand
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hirojuki Sanada, Ariyon Bakare, Alexandre Nguyen, Naoko Mori, Olga Dychovičnaja

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast