Soutěž s filmem Kráska a zvíře o filmové ceny

V kinech je ode dneška nejnovější adaptace klasického příběhu o Krásce a zvířeti. Nový výpravný film s Emmou Watson a Danem Stevensem vychází z původní animované klasiky studia Disney a nabízí opravdu velkolepou podívanou. Máme pro vás soutěž o krásné ceny s motivem filmu.

Klasický příběh o Krásce a zvířeti se svým ponaučením o tom, že skutečnou krásu lidé nosí ve svém nitru, pochází z Francie 18. století, kdy byla Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve publikována první verze této pohádky pod názvem La Belle et la Bête. Motivy tohoto příběhu jsou neméně relevantní i v současnosti a i nadále přitahuje pozornost vypravěčů, což vedlo ke vzniku bezpočtu jeho interpretací v nejrůznějších médiích. Ale za jeho vrcholnou podobu je považován animovaný film společnosti Disney z roku 1991, nominovaný na Oscara.

Kráska a zvíře (1991)

Jeden z nejcennějších titulů této společnosti, snímek Kráska a zvíře, vznikl během druhého zlatého věku animovaných filmů společnosti Disney společně se snímky jako Malá mořská víla, Lví král či Aladdin, a ihned po své premiéře byl považován za mistrovské dílo. Film Kráska a zvíře, který je stejným dílem romantický i zábavný, je nezapomenutelným příběhem o lásce a přátelství, jenž diváky vtahuje do kouzelného pohádkového světa, ve kterém dobro vítězí nad zlem.

Snímek Kráska a zvíře byl vůbec prvním animovaným celovečerním filmem nominovaným na Oscara v kategorii Nejlepší film, přičemž tuto prestižní cenu ve dvou dalších kategoriích také získal (Nejlepší původní hudba a Nejlepší píseň), stejně jako i tři Zlaté glóby a čtyři ceny Grammy, ale i bezpočet dalších ocenění. Jednalo se také o první animovaný celovečerní film, který při svém prvním uvedení do kin utržil přes 100 milionů dolarů, a také o první animovaný celovečerní film společnosti Disney, na jehož základě následně vznikl divadelní muzikál, který se posléze na Broadwayi hrál celkem 13 let a byl přeložen do osmi jazyků, ve kterých byl uveden v celkem 20 zemích světa.

Společnost Disney se domnívala, že by adaptace příběhu laskavé dívky a jejího zakletého prince mohl diváky opět oslovit, ale když její zástupci s tímto návrhem přišli za Billem Condonem, měl obavy pouštět se do tvorby remaku něčeho tak dokonalého. „Film z roku 1991 považuji za dokonalý,“ říká Condon. „V době své premiéry byl naprosto přelomový v tom, jakým způsobem byl jeho příběh vyprávěn, a také díky neuvěřitelné hudbě a písním od Alana Menkena a Howarda Ashmana, takže jsem o jeho nové verzi původně nechtěl ani slyšet.“

Kráska a zvíře (foto Falcon)

Film nabízí divákům pohled na princův život dříve, než se stal zvířetem, a také na události, které z něj učinily muže, jenž si svou kletbu zasloužil. Více se věnuje také osudům Krásky předtím, než se vydá na zámek a setká se se zvířetem a pomáhá tak vysvětlovat, co mají ti dva společného a proč se z nich stali ti, kým nyní jsou.

Příběhem samotným pak prostupují nové skladby od osminásobného držitele Oscara, skladatele Alana Menkena (Malá mořská víla, Aladdin, Pocahontas) a zkušeného textaře a trojnásobného držitele Oscara Tima Rice (Lví král, Evita), a protože je Condon fanouškem muzikálů a zná všechny použité písně i hudební reference, měl Menken práci velmi usnadněnou. „Bill se opravdu vyzná,“ míní skladatel, „takže jsme měli možnost pustit se do práce s tím, že jsme již měli k dispozici spoustu potřebných nástrojů a o spoustě věcí jsme mohli rovnou začít diskutovat. Bill se snaží mít pod kontrolou naprosto vše, ale v tom nejlepším smyslu slova, protože se velmi aktivně zajímá o každý prvek příběhu i hudby.“

Soutěž s filmem Kráska a zvíře

Soutěž trvá od 16. března do 20. března 2017. Pokud chcete použít soutěžní email soutez@totalfilm.cz, nezapomeňte uvést do předmětu „Kráska a zvíře“. Formulář smí soutěžící odeslat pouze jednou. Pokud ho odešle víckrát, bude jeho IP adresa ze soutěže vyřazena.
Dodavatelem cen je Falcon, a.s.