Úkryt v Zoo – Jessica Chastain hraje po boku českých herců (video)

Ve čtvrtek zamíří do kin příběh z druhé světové války. Scénář vznikl podle skutečné události, odehrávající se ve válečné Varšavě. Jessica Chastain hraje spolumajitelku Zoo Antoninu, v jejíž sklepích skrývá s manželem (Johan Hedenbergh) Židy, pašované z varšavského ghetta. Čeští diváci ve filmu objeví řadu známých tváří. Největší role ve snímku mají Martin Hofmann, Jitka Smutná, Arnošt Goldflam nebo Alena Mihulová. Ale také Martha Issová, se kterou jsme si v následujícím videu o natáčení povídali.
Nejvíc českou herečku překvapilo pohodové chování Jessicy Chastain. “Nemá žádné hvězdné manýry, je velmi komunikativní, lidská a nedělalo jí problém s čímkoliv na place pomoci,” vypráví Martha, která si ve filmu zahrála skutečnou postavu matky, jejíž rodina válečné řádění nacistů kompletně přežila. Podívejte se na video, kde také najdete ukázky a záběry z natáčení. Film se natáčel mimo jiné také v Praze (Zoo) nebo Jaroměři (Židovské ghetto).

Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to ZOO ve Varšavě prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali.  Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost.

Interakce herců a živých zvířat ve filmu je nesmírně přirozená. Podle režisérky Niki Caro za to může především Jessica Chastain. „Ať to byl člověk nebo zvíře, každého si dokázala okamžitě omotat kolem prstu a na výsledku je to patrné,“ říká.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz/CinemArt/Universal/Focus Features © 2017