US tržby | V Americe vede Kong, za ním je Logan

Je vám horko? Mělo by. Letní filmová sezóna je totiž už v plném proudu. Je totiž úplně jedno, že je březen. Filmová studia do nás budou s příchodem Logana a Konga bušit velkofilmy hlava nehlava. Vydělávat miliony se musí. Tak jak vypadá po týdnu žebříček tržeb?

I když se Kongovi moc nevěřilo, přeci jen se vyšplhal na první místo. Tenhle chlupáč otevřel za solidních 61 milionů, což při odhadech z minulého týdne, kdy mu bylo přisuzováno nízkých 40 mega, je celkem úspěch. Warneři se tak nemusí o své nové monster univerzum bát, musíme ale připomenout, že restart Godzilly na tom byl o dost líp. Otevíral za 93 milionů. Kong má tak šanci si dojít ke 150 melounům jen z Ameriky, takže producenti můžou bouchat šampaňské, zase se jim jednou podařilo nalézt zlatou žílu. Dvojka Godzilly to za dva roky stvrdí a duel Konga a Godzilly v roce 2020 rovnou otevře bránu zlatého dolu nového univerza, ve kterém se budou ve velkém mlátit obří můry, opice a jiné dinosaurům podobné příšerky. Celosvětově má Kong na kontě 142 milionů dolarů.

Na dvojce dál seká adamantinový Hugh Jackman. Logan přisypal do banku dalších 37 milionů, přepočítává z Ameriky už stopadesátku a celosvětově mu chybí nějakých 60 milionů do půlmiliardy. R-kové komiksy otevřely Foxům milionové dveře, a to se jim takovou dobu bránili. Kam až rozlučka s Loganem dopotuje bude záležet na jeho výdrži. Vzhledem k natřískané konkurenci to ale nebude snadné. Pokukovat by však mohl po 650 milionech. Uvidíme. Každopádně Jackman teď musí mít na stole pár tučných nabídek, které by ho lanařily do dalších Wolverinovských dobrodružství.

Trojku okupuje fenomenální horor Get Out (Uteč). Ten při svém rozpočtu 4,5 milionu přepočítává z Ameriky 111 mega. A na nasazení do světových kin se pořád čeká. U nás se ho dočkáme pod názvem Uteč 27.4., a mimochodem, na Rottenech si film stále drží neuvěřitelných 99% pozitivních recenzí. Neskutečná trefa. Tvůrci musí při každodenním účtování tržeb brečet štěstím. Nedivíme se jim. Tohle je výdělečný podnik, který by (vzhledem k rozpočtu a výdělku) mohl závidět lecjaký velkofilm.

Na dalších místech se v podstatě nic nezměnilo. Celkem solidně se do bramborového místa zakousl The Shack se Same Worthingtonem, který i přes své nízké kvality přisypal dalších 10 milionů. O zas tak velký průser, alespoň po finanční stránce, se jednat nebude. Za zmínku stojí už pak jen Lego Batman na 5. místě, který přepočítává 159 milionů z Ameriky, John Wick pak 87, a pan Grey přehoupl 110 milionů. Uzavírá ale až desítku, takže už moc dolarů do kasičky nepřisype. Mezi těmito chlapáky se ještě zuby nehty drží oscarovky, které ještě nějaký ten týden na posledních příčkách desítky pobudou.

Za týden přijede s bagrem Kráska a zvíře. Očekává se otvírák mezi 120-150 miliony dolarů. Křoví téhle Disneyovce budě dělat dvojka Trainspottingu a další malý horor The Belko Experiment. Za týden uvidíme, jak to dopadlo.

Petr Račko, Totalfilm.cz
zdroj: Box office Mojo