Vítězem Febiofestu je islandské Kamenné srdce

Vítězem 24. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest je islandsko-dánské drama Kamenné srdce pětatřicetiletého rodáka z Reykjavíku režiséra Gudmundura Arnara Gudmundssona. Empatický a sebejistě živelný debut o přátelství a dospívání se odehrává v melancholických scenériích Islandu. Cenu převezme režisér osobně na pátečním slavnostním ceremoniálu, který pražský program letošního ročníku uzavře. Na zakončení festivalu v kině CineStar Praha – Anděl převezme Kristiána za přínos světové kinematografii režisér a hudebník Emir Kusturica.

Kamenné srdce

Film Kamenné srdce již získal v loňském roce ocenění na festivalech v Chicagu, Soluni a ve Varšavě. Grand Prix Febiofestu je spojena s částkou 5 000 eur pro režiséra a 5 000 eur pro potenciálního českého distributora. Snímek Kamenné srdce se odehrává v odříznuté rybářské vesnici, kde začíná léto, které změní životy zdejších unuděných teenagerů. Thor a Christian jsou nejlepší kamarádi. Jednoho ničí starší sestry a fakt, že holkám připadá jako malý kluk, druhého trápí věčně opilý otec a pocity, o kterých netuší, zda mohou být opětované. Třiatřicetičlenná porota včele s režisérem Jurajem Herzem se shodla, že snímek Kamenné srdce byl určitým způsobem citlivější než ostatní filmy v soutěži. “Kamenné srdce má děj, se kterým se člověk může ztotožnit, jít s ním a souhlasit s ním,” dodal Juraj Herz.

Letošního ročníku Febiofestu se zúčastnilo téměř 50 zahraničních hostů, čtyři z nich převzali Kristiána za přínos světové kinematografii. Mezi nimi legendární český herec Jan Tříska, americký režisér Abel Ferrara a britský kameraman Peter Suschitzky. Na slavnostním ceremoniálu při zakončení festivalu Kristiána převezme režisér Emir Kusturica. Hostem festivalu byli také světoznámý producent filmů Láska nebeská nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb Duncan Kenworthy, který zde představil svůj poslední snímek o coming outu ve fotbalovém prostředí nazvaný Přihrávka, či americký scenárista a spisovatel Patrick Ness, který v Praze uvedl film Volání netvora: Příběh života.

Emir Kusturica (foto: Totalfilm.cz)

 

Letošního ročníku Febiofestu, který se konal především v multikině CineStar Praha – Anděl, se zúčastnilo aktuálně více než 60 tisíc diváků, projekce běží až do pátečního večera. Vybrané filmy bylo možné zhlédnout také v CineStaru na Černém Mostě, jedna projekce se uskutečnila v kině Ponrepo. Slavnostní zahájení včetně úvodního filmu se konalo v Obecním domě, zakončení se odehraje v CineStaru na Andělu a v přilehlém hotelu andel’s, který po tři večery hostil i filmově-gurmánskou sekci Culinary Cinema. Součástí festivalu byl i doprovodný program Febiofest Off.

Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout v rámci Regionálních ozvěn Febiofestu od 3. do 28. dubna ve 13 českých městech: Hradec Králové (3. – 5.4.), Děčín (4. – 6.4.), Plzeň (5. – 7.4.), České Budějovice (6. – 8.4.), Pardubice (10. – 13.4.), Liberec (11. – 13.4.), Jihlava (12. – 14.4.), Chomutov (13. – 15.4.), Brno (18. – 19.4.), Olomouc (19. – 21.4.), Mikulov (21. – 23.4.), Ostrava (24. – 26.4.), Zlín (26.- 28.4.)

-red-
zdroj: M. Ch. Reková