Začínáme věřit Lize spravedlnosti – je tu nový trailer (video)

Spokojenost a přitom pokračující obavy. Tak bychom mohli zhodnotit nejnovější ukázku listopadového blockbusteru Liga spravedlnosti (Justice League). Mokrý sen komiksových fandů se stal realitou a pod režijní taktovkou Zacka Snydera se vedle sebe postaví Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg a Flash. Bojovat budou proti Steppenwolfovi, což je přívrženec arcilotra Darksaida, kterému se Liga postaví pravděpodobně v dalším díle. Mohli jsme ho mimochodem vidět už ve vystřižené scéně Batman v Superman. Záporáky, Supermanem a dokonce i hyperepickými záběry ukázka šetří. Spíš e soustředíme na jednotlivé postavy, které jsou zachycené v boji s jednotlivými paradémony, které Darkseid posílá na planety, které by chtěl vidět srovnané se zemí.

Za největšího borce je tu ale Aquaman, jehož sólovka od Jamese Wana se mi teď zdá jako celkem dobrý nápad. Následován je Wonder Woman a Batmanem, kteří jedou svůj standart, který známe už z minulého dílu. V pozadí však zůstává Flash a ještě o něco méně zajímavý Cyborg. Jestli to tihle dva dotáhnou do již ohlášených sólovek je ale otázkou. Snad nám Justice League ukáže, proč bychom se na tyhle dva měli těšit. Zatím se však nijak zvlášť zajímavě nejeví. Mimochodem na pár vteřin se tu mihne i komisař Gordon – nově v podání J.K. Simmonse.

Liga spravedlnosti (foto WB)

Vizuálně se jedná o stále stejnou, tmavou písničku. Snyder ze svých obrazového vyjádření očividně nesleví, jede se v pořád stejných kolejích. Objevují se ale už i hlášky a humornější vyznění, takže se od komiksového dramatu skutečně ustupuje a musím říct, že tomu začínám trošku věřit. Musíme ale přistoupit na to, že vedle sebe budeme mít dvě velice podobné série. Tu od DC a ještě o něco komediálnější od Marvelu. Takové prostředí se bude vyžírat navzájem a postupem času musí přejít v postupnou ztrátu zájmu o komiksové velkofilmy. Alternativu momentálně nepřichází DC, ale marvelovská odnož studia FOX – (Deadpool, Logan). Otázkou zůstává, jestli je to od Warnerů a DC správný tah. Jejich snaha zaujmout může být nakonec kontraproduktivní a z jejich „temných“ komedií se stane jen propálený potenciál. Uvidíme v létě s Wonder Woman a v listopadu s Ligou spravedlnosti.

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Warner Bros., DC Comics, Totalfilm.cz
Totalfilm.cz – authorised brand Ultra HD™ official logo