Filmové premiéry od 6. dubna

Tento týden otevíráme náš přehled krásným francouzským dokumentem Putování tučňáků: Volání oceánu. V nabídce je i art horor Raw, slovenské drama Pátá loď, Power Rangers podle známého televizního seriálů, drama Noční směna, balkánská komedie Ústava a německé drama Kinders.

Putování tučňáků: Volání oceánu (Francie, 2017)

Příběh malého tučňáka, připravujícího se na svou první cestu k moři, nás zavádí do ledového království vzdálené Antarktidy. Tak jako každý tučňák, i náš hrdina naslouchá tajemnému volání, které ho vábí na dalekou pouť do neznáma. V zásadních chvílích dospívání jsou mu oporou matka a moudrý otec, který díky svým zkušenostem a autoritě dodává odvahu i dalším členům skupiny a pomáhá jim čelit těžkostem a nástrahám. Pokračování oscarového snímku Putování tučňáků natočil režisér Luc Jacquet v rozlišení 4K, s využitím nejmodernějších technologií včetně ponorek a dronů. Dobrodružství nejodlehlejších částí naší planety se mu díky tomu podařilo zachytit tak, jak bylo ještě před několika lety nemyslitelné.

Putování tučňáků: Volání oceánu
L’empereur
Dokumentární
Francie, 2017, 82 min
Režie: Luc Jacquet
Hudba: Cyrille Aufort
Hrají: Dennis Storhøi, Lambert Wilson

Pátá loď (Slovensko / Česko, 2017)

Pátá loď je příběhem dětského dobrodružství, svět dospělých viděný dětským pohledem, tedy i s tím, co dospělí nevidí. Film vypráví příběh dětí, které se bezpečněji než doma cítí na ulici, kde hledají záchranné čluny mezi pohádkou a drsnou realitou. Takovým dítětem je i Jarka. Je jí deset a má mámu, která nechce být mámou. Jarka je stále sama, zoufale hledá lásku a nachází ji náhodou, když se rozhodne nahradit matku dvěma batolatům, s kterými se ukryje v opuštěné zahradní chatce. Spolu s chlapcem Kristiánem si takto vytvoří dětskou rodinu, dobře ukrytou před očima dospělých. Svůj svět v zahradě, který si na chvíli dokázali vytvořit, a pouto, které mezi nimi vzniklo, si odnášejí do života jako cosi tajemně čistého a trvalého.

Pátá loď
Piata loď
Drama / Rodinný
Slovensko / Česko, 2017, 85 min
Režie: Iveta Grófová
Předloha: Monika Kompaníková (kniha)
Scénář: Iveta Grófová, Marek Leščák
Kamera: Denisa Buranová
Hudba: Matej Hlaváč
Hrají: Vanessa Szamuhelová, Matúš Bačišin, Katarína Kamencová, Johanna Tesařová, Zoltán Schneider, Ági Gubíková, Martina Sľuková

Power Rangers: Strážci vesmíru (USA / Kanada, 2017)

Film Power Rangers: Strážci vesmíru sleduje osudy pěti teenagerů, ze kterých se musí stát mimořádní bojovníci poté, kdy se dozví, že jejich městu Angel Grove – a celému světu – hrozí zničení od mimozemských bytostí. Osudem vybraní hrdinové si rychle uvědomí, že jedině oni mohou zachránit planetu. Ale aby ji mohli zachránit, budou muset vyřešit vlastní životní problémy a spojit se jako Strážci dříve, než bude pozdě.

Power Rangers: Strážci vesmíru
Power Rangers
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Fantasy
USA / Kanada, 2017, 123 min
Režie: Dean Israelite
Scénář: John Gatins
Kamera: Matthew J. Lloyd
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Dacre Montgomery, Naomi Scott, RJ Cyler, Ludi Lin, Becky G, Elizabeth Banks, Bryan Cranston, Bill Hader, Matt Shively, David Denman, Anjali Jay, Patrick Sabongui, Emily Maddison, Sarah Grey, Caroline Cave, Robert Moloney, Lisa Berry, Garry Chalk, Erica Cerra, Amy Jo Johnson, Jason David Frank, Fiona Vroom, Fred Tatasciore

Noční směna (Švýcarsko / Velká Británie, 2016)

Hlavní postavou filmu Noční směna je chytrý student Matt, který se dostane do svízelné situace. Okolnosti ho donutí se zapojit do brutální loupeže ve slavném aukčním domě v Londýně a on musí dokázat svoji nevinu. Následkem jeho činu je občas krutá a násilná cesta po hlavním městě, na které uniká nejrůznějším nástrahám. Je jen na publiku, jak to celé dopadne. Pro co se rozhodnou diváci, když se proti hrdinovi obrací štěstí zády?

Noční směna
Late Shift
Thriller
Švýcarsko / Velká Británie, 2016, 90 min
Režie: Tobias Weber
Scénář: Tobias Weber, Michael Robert Johnson
Kamera: Alfie Biddle
Hudba: Cyril Boehler
Hrají: Joe Sowerbutts, Haruka Abe, Richard Durden, Joel Basman, Charlotte Comer, Sol Heras, Kelly-Marie Kerr, Lily Travers

Raw (Francie / Belgie, 2016)

Justine pochází z vegetariánské rodiny. V šestnácti letech odchází na veterinární školu, kterou studuje její starší sestra. Při jedné z epizod šikany je donucena poprvé v životě pozřít syrové maso. Tato zkušenost ji od základů změní a probudí v křehké dívce spící monstrum.

Raw
Grave
Drama / Psychologický / Horor
Francie / Belgie, 2016, 99 min
Režie: Julia Ducournau
Scénář: Julia Ducournau
Kamera: Ruben Impens
Hudba: Jim Williams
Hrají: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella, Laurent Lucas, Bouli Lanners, Joana Preiss, Marion Vernoux, Denis Mpunga, Jean-Louis Sbille, Sophie Breyer, Virgil Leclaire, Benjamin Boutboul

Ústava (Chorvatsko / Česko / Slovinsko / Makedonie, 2016)

Vysokoškolský učitel Vjeko (60) zasvětil celý svůj život studiu chorvatského jazyka a historie. Žije v zanedbaném a špinavém bytě v centru Záhřebu se svým otcem Hrvojem. Vjekovi tragicky zahynula láska jeho života – Bobo. V jeho životě je teď jediná věc, která ho těší. Noční procházky během nichž putuje prázdným městem, kdy má na sobě make-up a ženské šaty. Jednou v noci ho přepadne skupina mladých mužů, porazí ho, pomočí a nechá v bezvědomí ležet na ulici. V nemocnici se o něj stará Maja (48), zdravotní sestra žijící v suterénu stejného domu. Později mu Maja pomůže vrátit se domů a začne se starat nejen o Vjeka, ale i o jeho nepohyblivého otce. Tak začíná příběh tří zcela odlišných lidí, kteří žijí ve stejné budově a kteří se nečekaně a proti své vůli sejdou a jsou na sobě navzájem závislí.

Ústava
Ustav Republike Hrvatske
Komedie
Chorvatsko / Česko / Slovinsko / Makedonie, 2016, 92 min
Režie: Rajko Grlić
Scénář: Rajko Grlić, Ante Tomic
Kamera: Branko Linta
Hudba: Duke Bojadziev
Hrají: Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović, Ksenija Marinković, Božidar Smiljanić, Mladen Hren, Robert Ugrina, Daria Lorenci, Nina Rakovec

Kinders (Rakousko, 2016)

Dokument Kinders sleduje několik dětí a teenagerů pocházejících z různých rodin i kultur, zažívajících někdy těžké, jindy matoucí, občas veselé a jindy hořké chvíle svých životů. Všechny spojuje účast v hudebním vzdělávacím programu ((superar)) založeným Charitou, Vídeňským koncertním domem a vídeňským chlapeckým sborem, v jehož rámci se z “neviditelných” outsiderů stávají mladí, sebevědomí lidé, kteří si prostřednictvím hudby uvědomí svůj skrytý potenciál. I samotné děti si uvědomují, jak se jejich každodenní život viditelně mění v důsledku diskusí, které jsou součástí hudebního vzdělávání. Tím, že společně zpívají a učí se hrát na hudební nástroje se životy těchto sociálně znevýhodněných mladých lidí ubírají velmi překvapujícím a kreativním směrem. Není to povolání, ale spíše rozvinutí talentů a jejich využití, které by měly být ústředním bodem našeho života.

Kinders
Dokumentární
Rakousko, 2016, 95 min
Režie: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi
Scénář: Arman T. Riahi, Arash T. Riahi
Kamera: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi, Mario Minichmayr