NaFilm není zatuchlá filmová výstavka, ale projekt světového střihu

Doslova hmatatelným důkazem toho, že někdo jen tak neplácá do větru a jde za tím, co si usmyslel, je studentský projekt NaFilM, který najdete v Paláci Chicago ve druhém patře. Jeho tvůrci usilují o vznik Národního filmového muzea, které u nás v České republice zatím chybí, a to i přesto, že naše bohatá filmová historie je plná úspěchů a svět naši filmařinu uznávaná.

Na FilM – animace

Za projektem NaFilM stojí studenti magisterského a doktorandského programu Katedry filmových studií FF UK v Praze, na kterém už několik let spolupracují se studenty a čerstvými absolventy napříč obory uměleckých a technických vysokých škol (architektura, scénografie, animace, zvuk…). Jmenovitě jádro tvoří Adéla Mrázová, Jakub Jiřiště a Terezie Křižkovská. Navíc úroveň provedení celé výstavy je na české poměry skutečně nadstandardní a na atraktivnosti jí ještě přidává i její interaktivní pojetí.

Studenti svoje nadšení a ideu dokázali proměnit v projekt, který se svým zpracováním může směle srovnávat se zahraničními ekvivalenty. V prostorách NaFilM totiž uvidíte instalace čistě, jednoduše a moderně zpracované. Nemají ani náznakem nic společného se zatuchlými a nudnými muzeálními výstavkami, na které u nás ještě stále není problém narazit. Na cestě ke zhmotnění své myšlenky dokonce procestovali kus světa, aby získali inspiraci z podobných projektů a filmových muzeí různě po světě.

Na FilM – koutek s virtuální realitou

Letošní projekt přináší tři základní oblasti z dějin české kinematografie. Ta jsou propojena tématem pohybu. A proč píšu letošní? To proto, že už loni proběhla první interaktivní výstava. První část odkrývá podstatu filmu a jeho první podoby, druhá otevírá svět fantazie meziválečných avantgardistů a v poslední části se dozvíte a vyzkoušíte, jaké jsou základní principy a techniky filmové animace. Díky velmi povedenému konceptu si většinu věcí můžete vyzkoušet.

  • Obsah výstavy - 90%
    90
  • Provedení a vizuál - 100%
    100
  • Edukativnost - 80%
    80
  • Zábavnost - 100%
    100

Na FilM - filmová výstava

NaFilM je typ výstavy, na které se nebude nudit celá rodina. Projekt nabízí i dopolední programy pro školy, které se dají spojit s filmovými dílnami. Jak samy tvůrkyně Terezie a Adéla řekly, chtěly ukázat, že muzeum by nemusela být nuda.

90 %
Za myšlenku filmového muzea se postavila i řada českých filmařů – Jiří Menzel, Jan Svěrák, Olga Sommerová, Helena Třeštíková nebo Jan Hřebejk. Výstava potrvá minimálně do konce dubna. Studenti ale doufají v její prodloužení. Podaří-li se to, chystají se instalace opět vyměnit za další atraktivní. Jejich největší úkolem, který si ale dali, je najít větší prostory. To by pak mohli připojit i první úspěšnou výstavu, celou instalaci rozšířit a konečně tak dát vzniknout filmovému muzeu.

Video z výstavy se co nevidět objeví na našem YouTube kanále

Adresa: Palác Chicago, Národní 32, Praha 1 | vchod z ulice Charvátova
Konec výstavy: 30. dubna 2017 ( v jednání je prodloužení)
Otevřeno: úterý – neděle  |  13:00 – 19:00
vstupné: základní 80 Kč  |  děti, studenti, senioři: 60 Kč  |  skupiny: 30 Kč
www.nafilm.org

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz