První dojmy | Rodinný přítel ostudu Pelíškům neudělal, naopak!

Jan Hřebejk má za sebou bohatou režisérskou kariéru, to všichni víme. A taky víme, že synonymem jména Hřebejk jsou dnes už klasické Pelíšky. A po mnoha letech od premiéry dnes už legendárního snímku se dvojice Hřebejk – Jarchovský vrací oklikou k některým postavám známým z legendární rodinné komedie. V rámci české kinematografie se jedná o mimořádný projekt. V rozmezí třičtvrtě roku půjdou do kin tři filmy trilogie Zahradnictví, které jsou jednoduše řečeno prequely Pelíšků. Rodinný přítel má premiéru už 27. dubna, Dezertér se v kinech objeví v září a Nápadník novou trilogii uzavře v listopadu.

Zahradnictví: Rodinný přítel (foto: CinemArt)

Dokonalá výprava

První z filmů už jsme viděli. Rodinný přítel dokládá, že jde v rámci našeho teritoria o obří a nekompromisní producentský projekt (Viktor Tauš). Odhlédnu-li od velmi dobře napsaného scénáře se skvěle prokreslenými charaktery, nejde přehlédnout dokonalá výprava. A za slovem dokonalá tentokrát opravdu pevně stojím. Pro film vznikly úžasné stavby (Jan Kadlec), které rozhodně nevypadají nakašírovaně (a to ani na place, kde jsem si rodinné zahradnictví prohlédl – podívejte se na video).
Tvůrci tentokrát neponechali nic náhodě. Na plátně neuvidíte nic rušivého, žádné dobové nesmysly ani nedotažená technická místa. Vše doplněno opravdu velkorysou a citlivou kamerou polského debutanta Barteka Cierlicy. Cierlica si s obrazem a nádhernou výpravou hraje jak ve velkých celcích, tak i komorně laděných vánočních scénách.

Ondřej Sokol není jen komik

Konečně významnou dramatickou příležitost dostal v Rodinném příteli Ondřej Sokol. Ve vypjatých scénách ukazuje, že umí strhnout silným výkonem, a to nejen v komediální rovině, která je mu vlastní. Postava Jiřího v sobě snoubí vtip, charisma i citlivost a nevyhnutelnou bolest.
Po uvěznění Jindřicha (Martin Finger), který doplácí na svou účast v protinacistickém odboji, se Jiří nezištně stará o jeho rodinu. Léta odloučení Jindřicha s Vilmou (Aňa Geislerová), ale udělá své. Mezi Jiřím a Vilmou se rodí silný cit, který nesmí být naplněn…

Rodinný přítel má skutečně luxusní obsazení. Krom ústřední Aňy Geislerové a zásadní role Martina Fingera tu najdeme také Gabrielu Míčovou, Kláru Melíškovou, Lenku Krobotovou, Jiřího Macháčka, Sabinu Remundovou, Karla Dobrého a další. Dobrou ruku má Hřebejk tradičně i v obsazování dětských rolí. Samuel Budiman jako Karlík je neodolatelný. Děti samotné spolu se Sokolem zajišťují občasný divácký výsadek z jinak melodramatického hávu prvního dílu trilogie.
Zahradnictví v jednotlivých filmech postupně mění žánry. Od melodramatického prvního dílu, přes čisté drama Dezertér až po komedii Nápadník.

Celá recenze 25. dubna

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 80%
    80
  • Výprava, stavby - 100%
    100
  • Hudba - 80%
    80
  • Kamera - 80%
    80
  • Herci - 80%
    80

Zahradnictví: Rodinný přítel (2017)

Rodinný přítel umí strhnout dobře napsaným příběhem a také nákladnou výpravou a dekoracemi i silnou hudbou Petra Ostrouchova. Kombinace jmenovaných elementů dělá z Rodinného přítele film evropského střihu. Nedochází tu ze strany producenta k viditelným kompromisům. A to je v našem teritoriu věc naprosto nevídaná.

85 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, Totalfilm.cz
zdroje: G. Vágner