Recenze | The Circle straší budoucností, která už je v mnohém realitou

V kinech je novinka režiséra Jamese Pondsoldta The Circle. Adaptovaný příběh známého knižního bestselleru Kruh v sobě nese orwellovskou vizi románu „1984“ a Eggers s Pondsoldtem se to všechno pokusili dostat na plátno za koprodukční spolupráce USA a Spojených arabských emirátů.

The Circle (foto: Bontonfilm)

V The Circle má hlavní slovo Emma Watson v roli Mae, která se jako mladá a ctižádostivá stane zaměstnancem této nejsilnější a největší high-tech společnosti. Je to pro ni splněný sen. Navíc se její nový zaměstnavatel podílí i na zaplacení léčby jejího otce, který trpí roztroušenou sklerózou. Tom Hanks, který v příběhu figuruje jako zakladatel společnosti a vizionář Eamon Bailey je svým vystupováním věčný pohodář s vtipem na rtech, ale zároveň v sobě nenápadně nese rysy diktátora. Se svým kolegou touží „uzavřít kruh“ a vybudovat tak dokonalý svět, který lidstvu přinese díky technologickému pokroku spokojenost. Pomalu si ale vynucuje naprostou otevřenost, transparentnost a permanentní sdílení soukromí. Tvrdí totiž, že ten, kdo má tajemství, lže. Pracovitá, ale zatím i nezkušená mladinká dívka se nadšeně společnosti propůjčí k experimentu, který má Baileyho vizi vyzkoušet v praxi. Co to ale pro ni ve skutečnosti znamená, si Mae uvědomí až když s ní o své soukromí a intimitu přicházejí i její nejbližší.

Co se tvůrcům povedlo? Vykreslit korporátní atmosféru celého obřího kampusu, který skýtá nekonečné možnosti vyžití a kde se stírají rozdíly mezi prací a volným časem. Samozřejme s Velkým bratrem za zády. Navíc Tom Hanks se tak vlastně díky své roli ve snímku objevuje poprvé za hereckou kariéru jako záporák. Filmem se mihne i John Boyega coby tajemný muž, kterého Mae několikrát potká. Z pohledu diváka ale Mae nepochopitelně zasvěcuje do své práce a když náhodou mluví, pak je to trochu zmatečný přísun informací. Role Mae je napsaná značně nevyrovnaně. Poté, co se v práci rozkouká a objeví kouzlo firemních večírků a nekonečné možnosti života v kampusu včetně permanentní účasti na nejrůznějších sociálních sítích, pustí se do zmíněného experimentu a později po nočním incidentu s kanoí se z ní stane něco jako maskot firmy. Stane se příkladným výsledkem využití technologického pokroku, včetně uvědomělého agitačního monologu před kolegy.

Snímek The Cirle ukazuje až znepokojivě blízkou budoucnost a nebo už možná i v mnoha ohledech současnost a ptá se po etické hranici našeho soukromí a osobní svobody. Nedělá to ale dost konzistentně a nevyužívá dostatečně svůj potenciál, byť se o to někdy lépe a někdy hůř snaží. Film z nás sice po zhlédnutí neudělá paranoiky, ale ani nám nebude sympatičtější, když se okatě stylizuje do role mravokárce, který hrozí prstem a snaží se vypadat chytřejší než ve skutečnosti je.

  • Režie - 60%
    60
  • Scénář - 50%
    50
  • Herci - 60%
    60
  • Vizuál - 70%
    70

The Circle (2017)

Mae při pohovoru na začátku filmu zmíní svůj strach z nevyužitého potenciálu. Stejně tak se dá částečně popsat i můj dojem z tohoto snímku.

60 %
Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2017

The Circle
Drama / Sci-Fi / Thriller
USA / Spojené arabské emiráty, 2017, 110 min
Premiéra: 27. 4. 2017 Bontonfilm

Režie: James Ponsoldt
Předloha: Dave Eggers (kniha)
Scénář: James Ponsoldt, Dave Eggers
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, Karen Gillan, Patton Oswalt, Bill Paxton, Glenne Headly, Ellar Coltrane, Poorna Jagannathan, Amir Talai, Nate Corddry, Ellen Wong, Regina Saldivar, Hunter Burke, Troy Murray

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.