Startují Dny evropského filmu – navštíví i regiony

Dnes začínají v Praze Dny evropského filmu, které v pražských kinech potrvají do 13. dubna, pak se přesunou do regionů. Letošní 24. ročník přinese na padesát filmů z různých koutů Evropy a jako každý rok divákům nabídnou ty nejzajímavější snímky současné evropské kinematografie. Kromě tradičních programových sekcí, jako je například Best Of, €Docs nebo sekce K věci, která bude letos na téma dětí a dospívajících, se mohou diváci těšit i na zajímavý doprovodný program. Chybět nebudou filmově kulinářské zážitky v sekci Film Flavour. Chutě francouzské a italské kuchyně nabídneme k filmům Červená želva a Šíleně šťastná. Festival se ponese také v rytmu hudby – hudební sekce Film&Music nabídne mimo jiné koncert německého jazzového bubeníka Güntera “Baby” Sommera společně s dokumentárním filmem Životní sólista, který je mu věnovaný. Dny evropského filmu nabídnou také industry program pro kinaře, producenty a další.

Festival zahájí 6. dubna španělský snímek Muž tisíce tváří režiséra Alberta Rodrígueze. Úplatky, korunní svědci, tajné služby i miliardové částky na zahraničních kontech – největší španělská korupční aféra 90. let a příběh muže, který oklamal celé Španělsko. To je napínavý špionážní film, který si odnesl celou řadu cen, zejména oceňující ztvárnění hlavní role, nebo čerstvě cenu Goya za nejlepší adaptovaný scénář.

Dramaturg festivalu, Zdeněk Blaha k filmu dodává: „Mám velkou radost z toho, že letos zahajujeme právě novým filmem Alberta Rodrígueze. Tento napínavý politicko-špionážní thriller doplňuje jeho předešlou tvorbu, zejména thrillery Unit 7 a Mokřina, která se na DEF v minulém roce setkala s obrovským zájmem diváků. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, ukazuje velkou korupční kauzu 90. let a s ní spojenou sérii podvodů a únosů, za kterými stál jeden člověk: Francisco Paesa. Toho naprosto excelentně ztvárnil i u nás známý Eduard Fernández.“
Na Dnech evropského filmu k vidění i tři snímky, které vznikly vrámci minoritní české koprodukce. Přehlídky premiérově uvede film Sibiřský deník scénáristy a režiséra Viesturse Kairišse, který bude spolu s českou producentkou Juliettou Sichel hostem festivalu. Dalším snímkem je Ministerstvo lásky režiséra Pava Marinkoviće. Spolu s ním na festival přijede i herec Slobodan Milovanović a další. Za osobní účasti tvůrců se představí i česko-slovenský film Pátá loď Ivety Grófové, který získal na Berlinále cenu udělovanou dětskou porotou v rámci sekce Generation Kplus.

Dalšími hosty, kteří se festivalu osobně zúčastní bude režisér Farid Eslam, který přijede s dokumentárním filmem věnovaným alternativní hudební scéně na Blízkém východě, který nese název Yallah! Underground. Svůj dokument Pět světů, který odhaluje umělecké světy pěti významných italských režisérů oceněných Oscarem, přijede uvést italský režisér Giancarlo Soldi a stejně tak se diváci mohou těšit na protagonistu hudebního dokumentu Životní sólista- jazzového muzikanta Güntera “Baby” Sommera osobně.

Dny evropského filmu také přichystaly projekci pro školy, a to na pátek 7. dubna od 9h ve Velkém sálu kina Lucerna. Bude se promítat úsměvný rakouský snímek Kinders, který sleduje několik dětí a teenagerů pocházejících z různých rodin i kultur při jejich každodenních problémech na cestě k dospělosti.

Po skončení pražské části se přehlídka přesune do Brna (14.-17. 4. kino Scala). Následovat budou ozvěny v těchto městech a termínech: Boskovice (18. – 20. 4.), Jablonec nad Nisou (18. – 23. 4.), Hodonín (18. – 20. 4.), Semily (18. – 21. 4.), Hradec Králové (19. – 21. 4.), Havířov (20. – 23. 4.)
Celý program a další informace ke Dnům evropského filmu naleznete na www.dnyevropskehofilmu.cz

Dagmar Šimková
zdroj: DEF