Zdeněk Troška začne v květnu točit novou pohádku

Režisér Zdeněk Troška se vrací ke svému oblíbenému žánru pohádky. Již koncem května začne natáčet zcela novou pohádku Čertoviny. Hlavních rolích pekelníků, kteří se vydají do lidského světa, se zhostí Jakub Prachař a Dominick Benedikt Hájek.

Režisér Zdeněk Troška při natáčení filmu Strašidla

O jednom z divácky nejúspěšnějších domácích režisérů, Zdeňku Troškovi, je známo, že má vždy v zásobě  několik různých filmových námětů. Proč se tedy nakonec rozhodl vrátit k svému oblíbenému žánru pohádky? „Přiznám se, že po odvysílání nových a řekněme víc jak svérázných vánočních pohádek na ČT1 se na mě obrátilo hodně lidí, abych natočil zase nějakou opravdickou pohádku, milou a poetickou. A tak jsme dali hlavy dohromady a volně na motivy pošumavských báchorek napsali scénář k pohádce Čertoviny, říká režisér.

O čem to bude

Hlavními hrdiny jsou dva nešikovní čerti Popelák a Uhelák, kteří jsou vládcem pekel posláni za trest do světa, aby do měsíce přivedli do pekla každý jednu hříšnou duši. Jejich úkol se jim však od počátku nedaří, spíše, než aby lidi sváděli k hříchům, tak jim neúmyslně pomáhají.  V přestrojení  za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, konečně budou mít úspěch. Vypočítavý sedlák totiž chce dceru Haničku provdat za nafoukaného statkáře Kopyta. Hanička však miluje čeledína Jana, a aby vše dobře dopadlo, je potřeba vzít na pomoc pekelné síly.

Zdeněk Troška

Zdeněk Troška se k čertům se vrací již poněkolikáté – ať to byly pohádky Z pekla štěstí, Čertova nevěsta, či milovaný čert z Princezny ze mlejna… Co ho na čertech stále láká?
Jako dítě jsem se čertů bál, v každém tmavém koutě ve sklepě jsem jich vždycky viděl celý houf. A určitě byli v noci i pod postelí a za skříní a číhali, až vytrčím zpod peřiny nohu, aby mě do ní kousli,“  přiznává režisér Zdeněk Troška a  směje se. „Kdy nastal zlom, že jsem si je oblíbil, nevím. Snad tehdy, když jsem se později zadíval do zrcadla a spatřil opravdického živého čerta ?. Od té doby jsem s nimi kamarád.“

Pekelné osazenstvo doplní ve filmu Karel Dobrý v roli Lucifera. Haničku hraje Sara Sandeva, jejího milého Jana mladý herec Richard Müller, sedláka Oldřich Navrátil, statkáře Kopyta Jaromír Nosek, selku Andrea Hoffmannová. V dalších rolích uvidíme Davida Gránského, Janu Bernáškovou, Radka Holuba.

Natáčení bude probíhat od konce května do konce června. Za pekelnou lokaci si filmaři vybrali Peklo Čertovina u Hlinska, dále budou točit  ve skanzenech Třebíz a Přerov, na tvrzi v Drslavicích a v malebných vesničkách v  Jižních Čechách. Čertoviny vznikají v produkci společnosti Fénix Film, producentek Dany Volákové a Michaely Flenerové, hlavním partnerem filmu je televize Prima, která tak vstupuje do snímku Zdeňka Trošky již podruhé.

Do kin uvede Čertoviny společnost CinemArt 5. ledna 2018.

-red-
zdroj: U. Donátová