Ztracené město Z – rozhovor s herci a režisérem (video)

Do kin ve čtvrtek míří adaptace knižního bestselleru o slavném objeviteli Ztracené město Z. Velkoryse obsazený snímek natočil režisér James Gray. Dobrodružný film Ztracené město Z, inspirovaný skutečným příběhem, natočil americký režisér James Gray (Noc patří nám) podle knižního bestselleru Davida Granna Ztracené město v Amazonii. Hlavní role legendárního badatele byla svěřena Charliemu Hunnamovi (Pacific Rim – Útok na zemi). V dalších rolích se představí Robert Pattinson, Sienna Miller a Tom Holland (Spider-Man Homecoming). 

Sám Hunnam za 9 týdnů kvůli roli zhubnul o 27 kg. Poté, co si přečetl scénář Ztraceného města Z, neváhal ani minutu. „Byl to nejlepší scénář, jaký jsem kdy četl,“ říká Hunnam. „Ihned mě osobnost Percyho Fawcetta zasáhla, je to velmi tragická a osamělá postava. Jeho posedlost způsobuje, že tráví veškerý volný čas na cestách pátráním po starověké civilizaci, která kdysi v Jižní Americe existovala. Zobrazovat reálnou postavu je pro herce vždy výzva. Je to velká odpovědnost,“ dodává herec, který se brzy objeví také jako Král Artuš ve filmu Guye Ritchieho.

Ztracené město Z

Pro svěží vzhled filmu angažovat režisér Gray francouzského kameramana Dariuse Khondjiho, který má na svém kontě nominaci pro nejlepší kameru za film Evita a jehož práce zahrnuje velmi různorodé typy filmů (Sedm, Amour). Khondji dokáže velmi dramaticky zachytit rozmanitost amazonského pralesa, stejně tak jako hrůzu bitev či strohý anglický život. „Chtěl jsem, aby byl film vizuálně podobný hollywoodským filmům sedmdesátých let,“ vysvětluje režisér Gray.

Natáčení na 35 mm film představovalo, co se logistiky v amazonské džungli týká, značné problémy. „Zpětně si uvědomuji, že tohle mé rozhodnutí ohledně filmového materiálu bylo aktem absolutní arogance,“ říká Gray. „Nejdřív jsme museli 14tileté kluky z Bogoty naučit, jak přepravovat film,“ vzpomíná Gray. „Každý den po natáčení naložili hotový materiál do mizerných lepenkových krabic a naložili do kraksny s jedním motorem, což byl jediný dopravní prostředek, který dokázal z naší superkrátké přistávací dráhy vzlétnout.“

Po několika překládkách do dalších malých letadel, byl natočený materiál konečně na cestě do Londýna. „Každý natočený materiál absolvoval během dne 3 překládky, aby mohl být zpracován,“ říká Gray. „Celou noc jsem měl problém usnout a čekal jsem, až zazvoní satelitní telefon, abych věděl, že naše práce neskončila pohřbená někde v pralese a opravdu se dostala do Londýna.“

Jak se ukázalo, některé záběry však byly během náročného transportu poškozené. Gray však byl schopen je v post produkci opravit a občas použil alternativní záběry, které měl natočené.

Nakonec se však rozhodnutí natáčet na 35 mm film ukázalo jako správné. Počítače, které měl štáb k dispozici, nedokázaly vzdorovat extrémním podmínkám tropické džungle. „Vlhkost byla všudypřítomná. Většinu počítačů se po pár dnech už ani nepodařilo zapnout,“ vzpomíná Gray. „Při pohledu zpět jsem rád, že jsem zvolil tento klasický formát. Pokud bych spoléhal na digitální přístroje, asi bychom to natáčení museli zabalit a měli bychom velké potíže,“ uzavírá vyprávění Gray.

zdroj: Bioscop
-red-