Anifilm 2017 – tipy z pátečního programu

Počasí v Třeboni je trochu uplakané a přímo vybízí k návštěvě kina. I páteční program je bohatý a nabízí spoustu akcí a zajímavých projekcí. Třeba v hned v 10 hodin v Divadla J. K. Tyla. Můj život Cukety vypráví o devítiletém chlapci, který se po smrti matky ocitne v dětském domově. Napřed si připadá sám, ale postupně pochopí, že je to jinak. Jsou tu přece ještě Simon, Ahmed, Jujube, Alice a Béatrice, a především Camille, do které se chlapec zamiluje. Každé z dětí má sice svůj temný příběh, ale jejich veselost přebíjí smutnou minulost. Film zachycuje věk neustálého objevování světa a učení se, jak se s ním vypořádat. 

Dívka bez rukou začíná ve 12:30 v kině Světozor. Jde o příběh inspirovaný drsnou pohádkou bratří Grimmů. V těžkých časech přistoupí zoufalý mlynář na obchod s ďáblem, kterému výměnou za nezměrné bohatství nevědomky přislíbí svou jedinou dceru. Dívka je však natolik nevinná, že si ji ďábel nemůže odvést. Mlynář zaslepen zlatem, které mu nyní proudí do mlýna, se snaží ďáblovi ještě pomáhat…

Pásmo krátkých filmů Adama Elliota nazvané Kronikář outsiderů můžete shlédnout v 19:30 v kině Světozor. Hned poté, ve 20:30 začíná ve stejném kině Nerdland. Americký režisér Chris Prynoski se dosud pohyboval především ve světě televizní a seriálové tvorby. V jeho celovečerním debutu, odehrávajícím se v současných Spojených státech, se dva zkrachovalci a čerství třicátníci Elliot a John snaží prorazit za každou cenu. Vymýšlejí nejbizarnější způsoby, jak se dostat do hledáčku médií, jak se stát slavnými. Představují si a touží po světě, ve kterém být slavný znamená mít vše, po čem oni prahnou: krásné ženy a hlavně bezedné konto. Veškeré jejich snahy jsou však z podstaty jejich postavení zcela marné a s tím, jak se radikalizují jejich plány, stupňují se postupně i újmy, které si sami způsobují. Absurdnost většiny situací vytváří komické situace, dává však zároveň kriticky tušit, v jakém rozpoložení se současná (nejen) americká společnost nachází.

Na náměstí začne ve 21 hodin projekce povedeného animáku studia Laika Kubo a kouzelný meč.

Kompletní program najdete na stránkách festivalu zde.
Návštěvníkům je k dispozici festivalové centrum, obchůdek s festivalovými předměty a festivalová kavárna.
Dění na festivalu můžete sledovat i na našem instagramu nebo YouTube, kde najdete playlist s festivalovými vteřinami a záznamy našich živých přenosů.

-red-