Anifilm 2017 – tipy ze sobotního programu

Festival sice končí až v neděli, ale už dnes večer budou na slavnostním ceremoniálu odhaleni vítězové festivalových soutěží. Ještě dnes ale bude mít svůj program hlavní hvězda letošného ročníku. Oscarový animátor Adam Elliot se v 16 hodin setká s diváky v Divadle J. K. Tyla a bude je bavit svými poutavými historkami a vyprávěním. Přátelský hovor s Adamem Elliotem je dozajista jedním z nejveselejších setkání s animátorem, které můžete zažít.

Adam Elliot (foto: Anifilm)

V 16.30 můžete vidět ve Světozoru digitálně restaurovanou klasiku Karla Zemana z roku 1961 Baron Prášil. V jedinečném zpracování světoznámé knihy Gottfrieda Augusta Bürgera se Zeman inspiroval rytinami z jejího původního vydání, pocházejícími od jednoho z nejvýznamnějších ilustrátorů 19. století Gustava Dorého. Černobíle natočené obrazy režisér oživil výrazným barevným tónováním a různorodé barvy použil jako znaky proměňujících se nálad i překvapivých dějových zvratů. Toto fantaskní dobrodružství – zpestřené unikátními triky i vtipnými gagy – získalo mnoho zahraničních cen.

V 18 hodin se v Divadle J. K. Tyla promítá Odplatomsta. Snímek je osmým celovečerním filmem legendárního nezávislého animátora Billa Plymptona. Zároveň je jeho prvním, na kterém spolupracoval s jiným výtvarníkem. Uplynula dlouhá doba, než se známý režisér podíval na DVD s filmy Jima Lujana, které od něj osobně dostal. Když si je ale jednoho deštivého dne pustil, byl Lujanovým talentem tak uhranutý, že mu nabídl spolupráci. Nakonec se undergroundový kreslíř Lujan postaral o scénář a výtvarnou stránku, zatímco animace a režie zůstala Plymptonovi.

Vítězný celovečerní film a vítězné krátké filmy se budou promítat od 21. 30 v obou hlavních kinech – Světozoru a Divadle J. K. Tyla. 

Sobotní program s dětmi můžete zakončit na náměstí u filmu Zootropolis: Město zvířat, což byl i v českých kinech velký návštěvnický hit. Pro dospělé se ve 23. 30 ve Světozoru promítá pásmo věnované erotice vážně i nevážně.
Nezapomeňte navštívit opravdu velmi povedenou výstavu Loutka žije! v domě Štěpánka Netolického.

Kompletní program najdete na stránkách festivalu zde.
Návštěvníkům je k dispozici festivalové centrum, obchůdek s festivalovými předměty a festivalová kavárna.
Dění na festivalu můžete sledovat i na našem instagramu nebo YouTube, kde najdete playlist s festivalovými vteřinami a záznamy našich živých přenosů.

-red-