Luc Besson dnes představil trailer Valeriána – očekávané sci-fi má premiéru v červenci

Jeden z nejočekávanějších letošních filmů, vysokorozpočtové francouzsko-americké sci-fi Luca Bessona Valerián a město tisíce planet nás zavede do nejpodivuhodnějšího vesmíru, jaký kdy byl na plátně zobrazen. Luc Besson na filmu pracoval mnoho let a jedná se o splnění jeho dětského snu. Premiéru bude mít nový blockbuster v červenci. Hlavní role vytvořili Dane DeHaan a Cara Delevingne. Snímek má českou premiéru 20. července.

Příběh se odehrává ve 28. století a vychází z komiksového seriálu, který vytvořili Pierre Christin a Jean-Claude Mézières, debutoval ve výběru časopisu Pilote v roce 1967. Východiskem komiksu je galaktické impérium, které ve 28. století ochraňuje veškerý čas i prostor. Dvě hlavní postavy, Valerian a Laureline, jsou vesmírní agenti, kteří cestují časem a společně brání vesmír. V průběhu svých dobrodružství se setkají s mnoha mimozemskými národy a musí čelit mnoha nebezpečím. Seriál Valerian vycházel 43 let a je celý sebrán do jednadvaceti svazků. Příští rok oslaví padesáté výročí.

Když bylo Bessonovi deset let, zamiloval se do komiksového příběhu o Valerianovi a Laureline. O více než 45 let později konečně může svůj sen z dětství realizovat. Režisér takových děl jako je Leon, Pátý element a Lucy uvedl: „Tento film jsem chtěl zfilmovat už dávno, ale musel jsem počkat, až technologie dožene mou představivost.“ „Jean-Claude Mézières, tvůrce komiksu Valerian, se mnou spolupracoval na filmu Pátý element a celou dobu se mě ptal, proč nezfilmuji příběh komiksu Valerian?“ „Pokaždé jsem mu odpověděl, že nemůžu, protože v celém komiksu je jenom asi deset, dvanáct lidských postav, všechno ostatní že jsou mimozemšťané.“ „Když jsem viděl film Avatar, všechno se pro mě změnilo. Od té chvíle jsem věděl, že moje možnosti nemají žádné hranice.“

Režisér Luc Besson na place filmu Valerian a město tisíce planet

Tři nejdůležitější společnosti ve světě vizuálních efektů se spojily a rozhodli se přivést vize Luca Bessona k životu. Tyto společnosti stojí za filmy jako je Avatar, Pán prstenů, Avengers: Age of Ultron či Lucy. V roce 1997 obsahoval Bessonův Pátý element 180 záběrů s vizuálními efekty. Jeho nový film, Valerian a město tisíce planet, jich přitom obsahuje 2 734.

Valerián a město tisíce planet (foto: Bioscop)

A o čem nakonec výsledný film vypráví? V roce 2740 jsou Valerian a Laureline zvláštní agenti, které vláda pověřila úkolem udržovat ve vesmíru pořádek. Jejich nadřízený jim nařídí, aby se společně vydali na misi do dechberoucího intergalaktického města Alfa, což je stále se rozšiřující metropole složená z tisíců různých národů ze všech koutů galaxie.
Na toto skvostné historické město útočí neznámý nepřítel. Valerian a Laureline svádí boj s časem, aby našli zdroj zla a zastavili ho dříve, než zničí úhelný kámen našeho vesmíru.

-red-
zdroj: Bioscop © 2017

foto/video: Bioscop/Europa Corp. © 2017