Netflix v Cannes vyvolal konflikt, diváci jeho film vypískali, porota se zlobí

Účast Netflixu v letošní canneské soutěži provázejí jen samé problémy. Nejdřív diváci vypískali společnost na její projekci filmu Okja, ve kterém hraje Tilda Swinton, Jake Gyllenhall a Paul Dano. Obraz byl od začátku projekce osekaný a hercům dokonce řezal v horní partii hlavy. Diváci v hledišti křičeli o amatérismu. Pískot a kritika v sále trvaly skoro 10 minut. Ale hlavní problém je někde jinde.

Okja (foto: archiv)

Streamovací společnost Netflix vyvolala značné vášně, když prohlásila, že filmy, které má v soutěži nedovolí promítnout v kině.
Festival přijal do soutěže dva její filmy a až pak se dověděl, že společnost je odmítá uvolnit pro kina. Netflix se tak postavil proti samotné podstatě festivalu, s čímž má podle vlastních slov problém i předseda poroty Pedro Almodóvar.
“Neumím si představit, že by Zlatou palmu dostal film, který se nebude následně promítat na velkém plátně,” řekl před novináři. “Neznamená to, že nejsem otevřený novým technologiím a možnostem. Dokud však budu žít, budu bojovat za hypnotický účinek, jaký má na diváka filmové plátno.”

Delegace k filmu Okja

-red-