Recenze | Dvojka Strážců galaxie ukojila očekávání – hlavně baví!

Jedna z nejočekávanějších jarních filmových událostí dneškem vstoupila do našich kin. Dvojka Strážců galaxie splnila naděje fanoušků a vyčítat jí chladný kalkul by bylo pokrytecké. Pokud pilotní díl nové franšízy tak skvěle fungoval, je pochopitelné, že studio půjde stejnou a vyšlapanou cestičkou.

Strážci galaxie vol. 2 (foto Falcon)

Nejsilnější je pokračování opět ve špičkování hlavních postav. A také vizuálu. Je evidentní, že úspěch prvního dílu uvolnil Jamesi Gunnovi ruce. Digitální vizuál je naprosto bezchybný, neobsahuje žádný zbytečný balast. Funguje jak má. Ale stále drží Strážce galaxie v rovině humorné konverzačky, která si občas nebere servítky. Samozřejmě jsou tu vytyčeny určité hranice, i když je třeba postava mývala Rocketa mírným odvarem Deadpoola.

Pokud hrál Chris Pratt v jedničce prim a vše se točilo kolem něj, ve dvojce to tak úplně neplatí. Alespoň co se týče prostoru Star-Lorda na plátně. Mnohem víc vás totiž pobaví Drax, Rocket a především Baby Groot. Roztomilý malý strom vás dostane do kolen už při úvodní titulkové scéně. A vůbec bych se nedivil, kdyby se časem stal původně neplánovaný producentský úlet a Groot dostal svůj vlastní side film, který by stál mimo sérii. Možná se vám to zdá nepravděpodobné, ale až film uvidíte, zkuste si představit, jak by asi dopadla anketa o nejoblíbenější postavu dvojky.

Nejsilnější novou postavou dvojky je pochopitelně Ego (Kurt Russell). Samozřejmě už z trailerů a předchozích článků už víte, že hraje Star-Lordova otce. Ponechám stranou vývoj jejich vztahu, kterým bych prozradil zásadní zvraty filmu. I první osudové setkání otce a syna pojal James Gunn jako mix dojemného momentu s fraškou. Prostě Strážcům galaxie není svaté vůbec nic. Snad až na úplný konec filmů, který dojetí vykouzlí. Překvapivě bez shazujícího dovětku.

Strážci galaxie vol. 2 (foto Falcon)

Propojení univerza

Těch momentů, kdy se uvolněná budies atmosféra mění v trochu patosu, tu najdeme na rozdíl od jedničky podstatně víc. Je to možná trochu příprava na vstup do finálního blockbusteru Avengers: Infinity War, kam se Strážci podívají a postaví se po bok Avengers. Zásadním problémem v tomto filmu bude Thanos, o kterém se ve dvojce Strážců párkrát zmíní Gamora s Nebulou.
Není tedy možné tuhle záležitost Gunnovi vyčítat. Nějakým způsobem se to všechno propojit musí. A rozhodně se dá mluvit o citlivém začlenění do celkového univerza.

Hity hitů

Příběh tentokrát není tak komplikovaný jako v prvním díle. Ale to je spíš u takového blockbusteru ku prospěchu věci. Hvězdné lodě, střílečky, přesouvání mezi planetami, skoky mezi kosmickými prostory. Toho všeho je v sequelu Strážců extrémně hodně. A pochopitelně i ty nesmrtelné hity s označením vol. 2 ! James Gunn má na jejich výběr geniální talent a sedí to (jak by možná řekl Rocket) jako prdel na hrnec.

Strážci galaxie vol. 2 (foto Falcon)

Martin Staněk, Totalfilm.cz 
foto/video: Falcon/Marvel/Disney © 2017

Strážci Galaxie Vol. 2
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2017, 136 min
Premiéra: 4. 5. 2017 Falcon

Režie: James Gunn
Scénář: James Gunn
Kamera: Henry Braham
Hudba: Tyler Bates
Hrají: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillan, Pom Klementieff, Elizabeth Debicki, Chris Sullivan, Sean Gunn, Sylvester Stallone, Kurt Russell, Evan Jones, Stephen Blackehart, Steve Agee, Tommy Flanagan, Rhoda Griffis, Hilty Bowen, Aramis Knight, Elizabeth Ludlow, Miley Cyrus

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.