Recenze | Vetřelec: Covenant je lepší než Prometheus

Vetřelec: Covenant je jednoduše řečeno lepší Prometheus. Netřeba to příliš rozpitvávat, Ridley Scott spolu se studiem vyslechli kritické hlasy a přímé pokračování nemá zásadnější mouchy. Film rozhodně lépe funguje a vrací se tak trochu na začátek. Alespoň co se týče celkového feelingu filmu.

Vetřelec: Covenant (foto: CinemArt)

Android David žije na planetě, kde se neplánovaně zastaví osídlovači nových světů. To zásadní se děje právě na náhodou objevené planetě a nikoliv přímo ve vesmíru. Michael Fassbender tu hraje dvojroli. Ztvárnil dva různé androidy se stejnou tváří a neselhává ani v případě, že vede dialogy sám se sebou.
Dostaví se konečně i plnohodnotné klasické vyvražďování. A není o nic méně brutální, než na jaké jsme za ty desítky let s Vetřelci zvyklí. Ale Scott ho za pomoci skvělé kamery a digitální doby dokáže podat přeci jen víc šokujícím způsobem.

Covenant je velmi přímočarý film, není ukecaný a celou dobu velmi svižně plyne. Vetřelec: Covenant má opravdu krásnou výpravu a kamera Dariusze Wolskiho občas ukazuje až biblické výjevy. Opulentní vizuální styl, který oba tvůrci přinášeli v Prometheovi tady zdaleka neopouští, ale v Covenantovi jsou přímočařejší, úspornější a subtilnější (a používají méně CGI). Je to jen ku prospěchu věci. Přeci jen větší příklon k hororovému žánru Vetřelci prostě sluší. Akcent na sci-fi není to nejdůležitější.

Momenty, kdy se na plátně objevuje ve dvojité verzi androidí Fassbender patří jednoznačně k nejlepším scénám filmu. Jsou divné, zábavné a v mnohém výrazně děsivější než samotné napadání ucintanými kyselinovými zrůdami. Ripleyovou nikdo nenahradí, i když Katherine Waterstone se snaží seč může. Každopádně ve scéně likvidace Vetřelce na plášti vesmírné lodi je nepřekonatelná. Covenant trochu trpí přemírou postav, na které nemáte čas si alespoň trochu zvyknout. Samozřejmě, chápu, že je třeba mít dostatečný ansámbl k likvidaci, ale tady je těch postav opravdu mnoho.

Vetřelec Covenant (foto: CinemArt)

Alien: Covenant je jasně napsaný jako náprava sporného Promethea. Nicméně pokračuje v promyšlených zapletkách, má nosné téma a je velmi platným přírůstkem Alien franšízy. Tak trochu uzavírá kruh vetřelčí mytologie. Vše je hned o něco jasnější. Scott si ale koncem snímku nechává dveře dál doširoka otevřené, i když se nezdá, že by měl nějaké další originální nápady.
Je to prostě pěkná sci-fi hrůza.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 65%
    65
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera - 90%
    90
  • Vizuál - 80%
    80
  • Hudba - 85%
    85

Vetřelec: Covenant (2017)

Covenant je víc horor než sci-fi a akcent na původní feeling filmu je rozhodně ku prospěchu věci. Ridley Scott ještě rozhodně nepatří do starého železa. Celá vetřelčí franšíza rozhodně dopadá líp než třeba Terminátor, kterému naposledy nepomohl ani Arnold. Jak bylo řečeno, Ripleyová tady chybí, ale Fassbender je silná deviza.

75 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2017

Alien: Covenant
Sci-Fi / Thriller / Horor
Velká Británie / Austrálie / Nový Zéland / USA, 2017, 122 min.
Premiéra: 18. 5. 2017 CinemArt

Režie: Ridley Scott
Scénář: John Logan, Dante Harper
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Jed Kurzel
Hrají: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demian Bichir, Carmen Ejogo, Jussie Smollett, Callie Hernandez, Amy Seimetz, Alexander England, Goran D. Kleut, James Franco, Guy Pearce, Noomi Rapace