Silný dokument Děti úplňku je synonymem vyčerpání a zoufalství

Dnes večer Česká televize uvede na svém druhém programu dokument Děti úplňku, který nechá diváky nahlédnout do soukromí rodin starajících se o své potomky s těžkou formou autismu. Iniciátorem projektu je novinář Respektu Petr Třešňák, který se svou manželkou Petrou pečuje o dceru Dorotku, která je jedním z nich. Dokument natočila Veronika Stehlíková, která je autorkou cyklu 13. komnaty a nebo třeba TV docu-reality Doktoři. Film zobrazuje úděl čtyř rodin, které musí denně bojovat s vyčerpáním a zoufalstvím, a mnohdy také nepochopením okolí.

Děti úplňku (foto: Česká televize)

Rodiče dětí s těžkým autismem čelí míře stresu, jaký zažívají vojáci ve válce. Nemluvíme zde o nadsázce, ale realitě, která je potvrzená vědeckým výzkumem. Důvodem je takřka permanentní zátěž v podobě problémového chování. Děti s těžkým autismem jsou náročnými klienty pro státní zařízení, kterými v současné době stát disponuje a rodiče dětí se tak po právu bojí o jejich budoucnost.

„Poté, co naše Dorotka přestala spát, celé dny si ubližovala a nakonec skončila v šesti letech hospitalizovaná v dětské psychiatrické léčebně, jsme si uvědomili, že to nemusíme sami dlouho zvládat. Brzy jsme zjistili, že Česko nenabízí takto postiženým dětem žádnou důstojnou budoucnost,“ řekl mimo jiné o problému autor Petr Třešňák.

Přibližně třetinu lidí s autismem tvoří jedinci s problémovým chováním, které obnáší hyperaktivitu, sebepoškozování nebo agresivní výpady proti okolí. Záchvaty se většinou zesilují ještě v době úplňku, proto tedy ten název. Dokument ukazuje s jakými obtížemi se musí rodiče takto postižených dětí potýkat každý den a prakticky bez odpočinku. Záběry i zpovědi jsou to opravdu drsné…

Děti úplňku (foto: Česká televize)

Společně s dokumentem vznikla i iniciativa Hlavou zeď prorazíš, která si jako sdružení rodičů postižených přeje zlepšení kvality života lidí s poruchou autistického spektra a mentálním hendikepem a usiluje o zkvalitnění služeb pro takto postižené klienty. Zařízení, která by odpovídala skutečným potřebám těchto klientů, se totiž v Česku dají spočítat na prstech jedné ruky. Více informací a autentické citace z dopisů rodičů dětí najdete na www.detiuplnku.cz, kde také můžete podepsat petici.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto: Česká televize © 2017